Nieuwe Beta versie van WSJT-X is nu beschikbaar

Stukkie spectrum

Stukkie spectrumEr is een nieuwe WSJT-X “release candidate,” versie 2.0.0-rc4 beschikbaar, maar de software zal waarschijnlijk niet meteen werken na installatie, als je upgrade vanuit een eerdere versie.

 

 

De versie 2.0 Quick Start Guide is aangepast en uitgebreid.
De onwikkelaars adviseren degenen die upgraden met klem de release notes zorgvuldig te lezen, omdat het na de upgrade noodzakelijk is om de instellingen te veranderen. Daardoor zal de software niet “out of the box” werken na het upgraden vanuit een eerdere versie.

Door de laatste versie van WSJT-X vervalt in een aantal gevallen de compatibiliteit met eerdere versies van de software. “Gebruikers van versie 1.9.1 en eerder zullen niet in staat zijn om uitzendingen van gebruikers van versie 2.0.0-rc4 te decoderen, en omgekeerd,” zei ontwikkelaar Joe Taylor, K1JT, in de aankondiging van de nieuwe beta versie.

“Om deze incompatibiliteitsproblemen te minimaliseren, raden we aan om in eerste instantie bij het gebruik van de -rc4 versie te kiezen voor audio TX frequenties  van 2.000 Hz of hoger. Naarmate meer gebruikers hun software upgraden naar -rc4 of later, kan de activiteit langzaamaan weer afzakken in audio frequentie. Vanaf 10 december of zeer kort daarna, zou iedereen moeten upgraden naar de volledige WSJT-X 2.0 general availability (GA) release.”

Een aantal veranderingen in de RC3 beta versie zijn: De Esc toets stopt een QSO, wist een DX Call, en selecteert Tx6; Fox/Hound/Contest selectie vensters en nieuwe mogelijkheden voor Contest en Fox-mode logging zijn geüpdatet; het programma stopt met zenden na 5 minuten geen muisbeweging, en hij logt niet meer automatisch een verbinding als de uitwisseling van informatie onvolledig is.

Tegelijk met het vrijgeven van WSJT-X versie 2.0-rc4 heeft het WSJT-X ontwikkelteam een on-the-air FT8 protocol oefensessie gepland om amateurs te helpen met het bekend raken met de software en om operationele problemen te identificeren. De 1-uur durende FT8 namaak-contest wordt gehouden op 20 november van 0200 – 0300 UTC (en dat is 0300-0400 Europese Wintertijd, dus je moet wel een die-hard fan zijn om er aan mee te willen doen).

Download links voor de -rc4 versie voor Windows, Linux en MacOS vind je op de WSJT-X pagina
http://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/wsjtx.html