27Gbit/s bij 5g-test op 28GHz-band met mobiele antenneterminal

2002337233

2002337233Mitsubishi Electric en de Japanse telecomprovider NTT Docomo melden dat ze tijdens een 5g-test in de buitenlucht een snelheid hebben behaald van 27Gbit/s over een 5g-verbinding op 28GHz. Volgens de bedrijven is dat een recordsnelheid voor het gebruik van mobiele terminals.

 

 

Voor de test van Mitsubishi Electric en NTT Docomo werd een busje gebruikt, waarbij op het dak een mobiele terminal met antennes werd geplaatst. Terwijl dit busje langs een op een afstand van tien meter geplaatst basisstation reed, werd een snelheid van 27Gbit/s geregistreerd. Dat werd 25Gbit/s bij een afstand van 100 meter.

Deze snelheden werden mogelijk door het gebruik van een 16×16 MiMo-transmissie en een 500MHz-bandbreedte, gebruikmakend van de 28GHz-band. Het testsysteem maakte ook gebruik van beamforming, een techniek waarbij de zendmast en het ontvangende apparaat elkaar eerst zoeken.

Volgens Mitsubishi en NTT Docomo, een grote Japanse provider, is deze snelheid een record voor de toegepaste stedelijke omstandigheden. Eind vorig jaar haalde Ericsson samen met Telecom Italia tijdens een stedelijke test nog een downloadsnelheid van 23,4Gbit/s. Dat was op dat moment volgens de twee bedrijven een record voor de gebruikte 28GHz-band in een stedelijke context.

De 28GHz-band zal een van de frequenties zijn waar 5g-verbindingen gebruik van gaan maken. Het voordeel van deze frequentie is een relatief hoge theoretische doorvoersnelheid, al hebben signalen met deze hoge frequentie geen groot bereik.

2002337233