Teleportofoons

Puxing

PuxingVandaag in de mail een berichtje waarin ik attent gemaakt werd op het bestaan van mobiele telefoon / portofoon combinaties. Daar schreven we in 2011 al eens over , maar de techniek heeft natuurlijk niet stilgestaan.

 

 

 

De 3 modellen die in de mail genoemd worden, zijn o.a. de Ulefone Armor 3T , van het soort waarmee je van een berg in een diepzeetrog kunt vallen zonder dat de telefoon er last van heeft. Waterproof, en voorzien van "Walkie-Talkie" van 400-470MHz. Bij dit schrijven zie ik prijzen genoemd worden van $300 en dat valt voor zo'n ding helemaal niet tegen.

Nog zo'n telefoon die tegen een stootje kan is de Blackview BV9500 Pro : voorzien van hoogtemeter, GPS (Glonass en GPS, dus ook de Russische satellieten), elektronisch kompas, gyroscoop en uiteraard ook weer een "Walkie-Talkie" van 400-470MHz.

Tot slot de Dogee S80 telefoon: ook al zo'n telefoon waarmee je rustig een rivier over kunt steken zonder dat je bang hoeft te zijn dat je telefoon het opgeeft. Ook deze heeft een "Walkie-Talkie" functie, waarbij zelfs DMR gesuggereerd wordt (Digital Mobile Radio) van 400-480MHz, maar voor de plaatsbepaling is alleen Glonass gespecificeerd (dus de Russische satellieten).

De accu's van deze telefoons zijn allemaal meer dan 10000mAh: het vermogen van menig powerbank. Of dat noodzakelijk is vanwege alle stroomvretende gadgets die ingebouwd zijn of gewoon om je een enorme uptime te geven (wel handig in de rimboe), is niet helemaal duidelijk.

Wat nog veel minder duidelijk is, is de functionaliteit van de radio's. Kennen die shifts? CTCSS? DMR Tier 1/2? Het is uit de specs niet af te lezen, omdat de nadruk op allerlei andere dingen ligt die gebruikers belangrijker vinden, zoals de resolutie van de camera's (De selfies als je gebeten bent door een giftige slang moeten natuurlijk wel scherp zijn, dat is belangrijker dan iemand kunnen bereiken via de radio…)

Afijn, heb je plannen in die richting, dan kan je natuurlijk altijd bij de producent wat nadere gegevens opvragen. Zo ergens tussen de 300 en 400 euri heb je wel zo'n ding, en dan is-ie in elk geval niet meteen overleden als je 'm laat stuiteren, zoals bij een iPhone.