Nieuwe packet apparatuur in ISS

ISS

ISSDe nieuwe Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) packet apparatuur wacht nu nog op het uitpakken en installeren aan boord van het ruimtestation, nadat de apparatuur in november aangekomen is als onderdeel van de vracht die via een Russische 71P Progress raket is aangeleverd. De nieuwe packet module voor NA1SS zal de huidige packet apparatuur vervangen, die het afgelopen jaar met tussenpozen nog af en toe werkte.

 

“Na de aankomst van de Progress, moet de bemanning nu nog de tijd vinden om de Progress uit te pakken, de haperende module te vervangen, en de vervangende packet module te configureren en te testen” legt Dan Barstow KA1ARD uit (hij is senior education manager van het ISS National Laboratory (CASIS), een ARISS sponsor).

Het ISS packet systeem ging in juli 2017 onderuit, maar kwam onverwacht in de daarop volgende zomer weer tot leven. Op het moment dat de boel stuk ging, zei NASA ISS Ham Radio Project Engineer Kenneth Ransom, N5VHO, dat het weer tot leven gekomen systeem het gat zou kunnen vullen tot de lancering en installatie van de vervangende packet module. Het packet systeem werkt op 145.825 MHz. ARISS hardware team leden op de grond vonden nog een werkende kopie van de ISS packet module die al 17 jaar in gebruik is in het ISS. ARISS zegt dat de installatie afhangt van het drukke werkschema van de bemanning.

In een email naar ARISS en andere groepen die door CASIS ondersteund worden, wijst Barstow erop dat ARISS een officieel back-up systeem is voor astronauten om met Mission Control te kunnen praten in het onwaarschijnlijke geval dat de primaire communicatie van het station uitvalt.

Bartow zei verder dat amateurs in 2017 bijna 89.000 packet berichten verstuurd hebben via het ISS — een gemiddelde van 243 per dag. Deze statistieken intrigeerden en verbaasden Barstow dusdanig dat hij besloot om zijn amateur machtiging te gaan halen en mee te gaan doen met de activiteiten.

De huidige International Space Station (ISS) bemanning Serena Auñón-Chancellor, KG5TMT, Alexander Gerst, KF5ONO, en kosmonaut Sergey Prokopyev komt op 20 december terug naar de aarde met een Soyuz capsule.