DMR zonder radio

Ook een nutteloze porto

Ook een nutteloze portoGisteren verscheen op Southgate een artikel over hoe je met DMR aan de slag kunt zonder radio. Dat artikel vind je HIER , als je geïnteresseerd bent. Het komt uiteraard neer op het gebruik van dongles aan een computer.

 

 

Het bracht me de discussie weer in herinnering die ik kreeg tijdens de Radiobeurs in Rosmalen met een standhouder die dit soort digitale spullen verkocht. Voor DMR: kies deze dongle. Voor D-Star: kies een andere dongle. Voor Fusion: geen idee of er dongles zijn.

Wat een verspilling van energie en tijd. In de discussie met de standhouder gebruikte ik het voorbeeld van de videorecorders van 30 jaar terug (of is het al langer geleden? Ik word oud…): toen was er de strijd tussen VHS, Betamax en V2000. Moest je in de videotheek (voor de nieuwe generatie: een hardware Netflix winkel) opletten dat je de goede banden meenam. En nu gaan we dat als amateurs nog een keer overdoen met 3 verschillende, niet compatibele technieken.

De standhouder was het niet met me eens. Nu was er wat te kiezen, elk systeem had zijn voor- en nadelen, en anders kon ik altijd nog een multimode porto kopen. Duh… Ik kan me nog herinneren dat we naar Liechtenstein gingen en een van ons een DMR porto had meegenomen. Er stond inderdaad een digitale repeater op een nabijgelegen berg, maar helaas… Dat was een Fusion (C4FM) repeater en die kon niets met het DMR signaal. DMR was niet in de buurt beschikbaar dus hadden we niets aan de digitale spraakoptie. Gelukkig waren er genoeg analoge repeaters die het wél gewoon deden.

Principieel heb ik iets tegen het gebruik van internet door radio's. Dan kan ik net zo goed skypen of een andere VoIP app gebruiken. De essentie van radio is voor mij dat je het kunt gebruiken als de bestaande infrastructuur (telefoon, internet) uitvalt. Kijk naar Venezuela: vanmorgen was op de radio dat volgens de netwerkmonitoren momenteel 88% van het land "offline" is, als gevolg van wederom een gigantische stroomstoring. Dan moet ik er niet aan denken dat ik afhankelijk ben van digitale repeaters of hotspots die via internet aan elkaar geknoopt zijn. Dat werkt dan dus niet meer.

Een ander probleem dat ik heb met die digitale modes is dat ze proprietary zijn. Ofwel: het protocol is onbekend/geheim. Je kunt de codecs niet zelf maken, maar die moet je kopen. Dat is niet des amateurs. Amateurs moeten zelf kunnen bouwen, en niet afhankelijk zijn van een of andere fabrikant die een codec maakt waarvan je niet weet hoe die werkt, en die je tegen een vergoeding kunt verkrijgen. Open source dus. Maar helaas, hier zijn we afhankelijk van de commercie.

Kortom: leuk voor het experiment, maar zolang er geen overeenstemming wordt bereikt over de te gebruiken digitale techniek, verspil ik mijn budget niet aan digitale radio's. Ieder zijn keuzes in de hobby natuurlijk, maar mijn mening blijft dat radio een onafhankelijk medium moet zijn, en niet afhankelijk van internet. Dan kunnen we beter meteen omschakelen naar Hamsphere . Maar dan niet klagen dat het niet werkt als internet eruit ligt…