Nieuwe digitale mode voor radio amateurs

Stukkie spectrum

Stukkie spectrumEr was een tijd dat amateurradio redelijk overzichtelijk was. Er was een hoop variatie in de manier waarop radio apparatuur gebouwd werd, maar de manier waarop het gebruikt werd bleef over de jaren vrij constant. Morse code werd met de hand verstuurd door middel van een morsesleutel, voice was in FM of SSB met een paar old-timers die aan AM vasthielden, en je kon de reuteltjes horen van RTTY verkeer dat opgewekt werd met mechanische teletypes.

 

Maar tegenwoordig leeft de amateur in een snel veranderende wereld bestaande uit steeds verder ontwikkelende digitale modes, waar de uitdaging veel meer zit in het verleggen van de grenzen van wat mogelijk is met een radio die verbonden is met een computer. En nu komt er een nieuwe speler in dit deel van de hobby, gelanceerd door Guillaume, F4HDK, in de vorm van zijn NPR, of Nieuwe Packet Radio mode.

NPR is bedoeld om IP met hoge bandbreedte voor radio amateurs te realiseren in de 70 cm band, en dat doet het vrij slim met een modem dat een single-chip FSK transceiver bevat, bedoeld voor gebruik in licentie-vrije ISM band toepassingen. Er zit een Ethernet module in en een Mbed microcontroller board op een eigen ontwikkelde print, die een paar honderd milliWatt HF produceer dat weer toegevoerd kan worden aan een standaard DMR vermogensversterker.

Elk netwerk is opgebouwd rond een master node die gebruik maakt van een rondstraler antenne, en die verbindt weer met individuele nodes. Time-division multiplexing wordt door de master afgedwongen zodat er geen botsingen in de lucht ontstaan, en dit in combinatie met de relatief grote bandbreedte van de ISM transceiver geeft het systeem een zeer bruikbare data bandbreedte.

Of de mode het gaat  maken en een succes wordt, hangt af van de acceptatie door de radio amateurs. Maar het heeft het voordeel van het gebruik van relatief goedkope componenten, dus de drempel is laag om het te gaan gebruiken.

Lees het volledige Hackaday artikel op:
https://hackaday.com/2019/03/31/a-new-digital-mode-for-radio-amateurs/