General Availability release FT4

Stukkie spectrum

Stukkie spectrumVoor al die autisten die de voorkeur geven aan een computer in plaats van dat enge menselijke contact is nu de General Availability Release WSJT-X versie 2.1.0 uit, die alle nog geldende Beta-testversies vervangt en FT4 definitief introduceert als argument om de amateurbanden te beperken tot 3kHz breed..

 

 

Deze belangrijke upgrade introduceert FT4 formeel gereed als protocol voor HF contesten. WSJT-X versie 2.1.0 vervangt alle “release candidate” (beta) versies, en gebruikers wordt dan ook verzocht te stoppen met het gebruik van alle beta versies van de software. De laatste editie van de populaire digitale software suite bevat tevens verbeteringen en bug fixes in diverse gebieden, inclusief FT8. De lijst omvat:

  • FT8 golfvorm gegenereerd met GMSK, en volledig backward compatible
  • Gebruikersopties voor waterval en spectrum display
  • Contest logging
  • Rig control
  • User interface
  • UDP berichten voor inter-program communicatie
  • Toegankelijkheid

De WSJT-X Development Group biedt apart een WSJT-X versie 2.1.0 installatiebestand aan voor 64-bit Windows dat aanzienlijke verbeteringen in de decodeersnelheid laat zien.

Een gedetailleerde lijst met veranderingen in het programma sinds WSJT-X versie 2.0.1 vind je in de cumulatieve Release Notes. Upgraden vanuit eerdere versies van WSJT-X zou zonder problemen moeten verlopen, zonder de noodzaak om oudere versies te verwijderen of bestanden te verplaatsen.

Installatie bestanden voor Windows, Linux en Macintosh zijn beschikbaar.

WSJT-X is gelicenseerd onder de voorwaarden van Version 3 van de GNU General Public License (GPL). “De ontwikkeling van deze software is is een gemeenschappelijk project waar veel Amateur Radio operators aan hebben bijgedragen,” zegt Joe Taylor, K1JT, namens de WSJT Development Group. “Als je onze code gebruikt, heb dan het fatsoen om het ons te laten weten. Als je bugs vindt of verbeteringen aanbrengt aan de code, laat het ons dan bijtijds weten.”

Sommige gebruikers melden een laag audio level naar de zender bij het gebruik van de 64-bit Windows versie, waardoor het volume van de geluidskaart nogal opgeschroefd moet worden om voldoende sturing voor de zender te krijgen.

Zie ook de FT8/FT4/JT9: WSJT 2-Way Narrow Modes for Amateur Radio Facebook pagina voor meer informatie.