Ziggo overweegt afschakeling analoog radiosignaal

ouweradio'sIn de marge van de aankondiging dat Ziggo ook in Hilversum Gigabit-internet gaat leveren, heeft Ziggo door laten schemeren te overwegen analoge fm radio af te gaan schakelen.

Ziggo heeft in een groot deel van Nederland reeds het analoge tv signaal afgeschakeld om ruimte te creëren voor DOCSIS 3.1 waarmee downloadsnelheden van 1 Gbps haalbaar zijn. Met de afschakeling van analoge fm radio wordt de implementatie van DOCSIS 4.0 mogelijk, met downloadsnelheden tot 10 Gbps.

Het is de eerste keer dat Ziggo concreet spreekt over afschakeling van het analoge radiosignaal op de kabel. In omringende landen combineren kabelaars de afschakeling van het analoge tv- en radiosignaal. De aankondiging dat Ziggo overweegt het analoge radiosignaal af te gaan schakelen komt dan ook niet onverwacht.

Internationaal hebben al diverse kabelaars die onder de vlag van Liberty Global vallen aangekondigd het analoge radiosignaal af te gaan schakelen. Zo kondigde het Belgische Telenet in oktober aan dat het bedrijf medio 2020 gaat beginnen met de afschakeling van zowel het analoge radio- als tv signaal. Liberty Global is aandeelhouder van zowel Telenet als Ziggo. Liberty Global presenteerde begin deze maand plannen om een groot aantal steden en gebieden in Europa te gaan voorzien van gigabit internet.

Petitie

Het voornemen van Ziggo om het analoge radiosignaal af te gaan schakelen is niet goed gevallen bij klanten die nog steeds analoge radio luisteren via de kabel. Zij zijn daarom een petitie gestart die Ziggo ertoe moet bewegen van de afschakeling van het analoge radiosignaal af te zien. Volgens de petitie dupeert Ziggo klanten met een stereoreceiver en tuners. Deze apparaten zouden na afschakeling van het analoge radiosignaal op slag waardeloos zijn.

Delta schakelde analoge tv- en radio af

Mocht Ziggo overgaan tot afschakeling van het analoge radiosignaal op de kabel, dan is Ziggo niet de eerste Nederlandse kabelaar die deze beslissing neemt. Delta schakelde analoge tv en radio af in diverse Zeeuwse gemeenten om ruimte te creëren voor hogere uploadsnelheden tot 100 Mbsp. Caiway heeft de analoge doorgifte stopgezet op 10 oktober 2010.