Zonnevlekkenminimum was waarschijnlijk december 2019

Yep, flareHet “Zonnevlekkenindex en langetermijnzonnewaarnemingen” (SILSO) in België zei deze maand dat het minimum tussen zonnecycli 24 en 25 “hoogstwaarschijnlijk” afgelopen december plaatsvond.

SILSO, een onderdeel van de Koninklijke Sterrenwacht van België en voorheen bekend als SIDC, noemde als bewijs de toename in januari 2020 van het 13-maanden gemiddelde aantal zonnevlekken – de eerste opleving sinds het maximum van Cyclus 24 in april 2014.

“Op dit moment is deze laatste gemiddelde waarde in januari 2020 het allereerste punt dat wijst op een stijging van de activiteit. Dus de datum van het minimum heeft de komende maanden nog een volledige bevestiging nodig, ”zei SILSO op haar website. “Voorlopig duiden voorlopige gemiddelde waarden, beperkt tot minder dan 13 maanden, op stijgende waarden in de komende maanden. Als de stijgende trend zich inderdaad voortzet, wordt deze datum [december 2019] volledig definitief. ”

SILSO zei dat een andere indicatie van de overgang tussen de twee zonnecycli kan worden ontleend aan het tellen van individuele zonnevlekkengroepen die tot de oude of nieuwe zonnecyclus behoren. “Terwijl de meeste zonnevlekkengroepen tot september 2019 tot de laatste zonnecyclus [cyclus 24] behoorden, veranderde de dominantie in november 2019 naar groepen van de nieuwe cyclus”, zei SILSO.

SILSO zei dat in termen van het aantal actieve regio’s het minimum tussen cyclus 24 en cyclus 25 in oktober 2019 valt. “Dit is dichtbij december 2019”, zei SILSO. Het schrijft het verschil toe aan drie factoren:

  • Het aantal zonnevlekken houdt ook rekening met het totale aantal vlekken en dus met de grootte van de opkomende actieve regio’s.
  • De tijd van het minimum hangt af van de respectievelijke trends van de dalende fase van de afgelopen cyclus, en van de stijgende fase van de nieuwe cycli, gedurende de 12 maanden rond het minimum.
  • De datum van het minimum heeft een aanzienlijk onzekerheidsbereik. Rond het minimum varieert de activiteit nauwelijks en ligt gedurende enkele maanden dicht bij dat minimum. “De datum van het minimum is dus altijd minder scherp gedefinieerd dan de datum van het maximum van een cyclus, dat een scherpere piek vertoont”, legt SILSO uit.
  • “Deze recente opwaartse trend zal naar verwachting de komende maanden versnellen”, voorspelde SILSO. “Dus wees voorbereid op een meer uitbarstende en interessante zon!”

SILSO bewaart het langste historie van zonneactiviteit, dat zich uitstrekt over de afgelopen 4 eeuwen.