Amerika wijst noodfrequenties aan

WildfireVanwege de bosbranden en orkaan Sally zijn er in Amerika een aantal frequenties aangewezen voor noodcommunicatie. Het gaat om 2 kanalen in de 60m band, een frequentie op 80m en een frequentie op 40m, allemaal buiten ons bandplan.

Het Federal Emergency Management Agency (FEMA) heeft twee 60m kanalen beschikbaar gesteld die gebruikt worden voor onderling verkeer tussen Amerikaanse overheidsstations en radio amateurs voor gebruik tijdens de branden in Californië, Oregon, en Washington, en voor orkaan Sally. Deze interoperabiliteitskanalen blijven in gebruik tot er geen noodzaak meer voor is:

• Kanaal 1 — Spraak verkeer met 5332 kHz centrale frequentie, 5330.5 kHz USB spraak.
• Kanaal 2 — digitaal verkeer met 5348 kHz centrale frequentie, 5346.5 kHz USB met 1.5 kHz offset van je digitale modulatie.

Noord Florida Section Emergency Coordinator Karl Martin, K4HBN, vraagt of stations die niet direct betrokken zijn bij de Amateur Radio Emergency Service die de communicatie rond orkaan Sally ondersteunen, de frequenties 3.950 MHz (primair) en 7.242 MHz (backup) vrij willen houden. Beide frequenties liggen buiten ons bandplan, maar vooral in de ochtend zou je op deze frequenties uit kunnen luisteren naar ARES noodverkeer.

ARES is in vier regio’s van Noord Florida actief momenteel. De schuilkelders zijn geopend, en op diverse plaatsen is uitval van elektriciteit en telecommunicatie gemeld, zegt Martin.