Zweedse overheidsdienst dreigt met ban op optimizers

ZonnestoringIn Zweden dreigt het Zweedse bureau voor elektrische veiligheid de verkoop te verbieden van optimizers die worden gebruikt in zonnepaneelinstallaties vanwege de hoge mate van HF-vervuiling die ze produceren

Het Zweedse bureau voor elektrische veiligheid wil optimizers verbannen die storing verspreiden. ‘Het moet voor de elektricien gemakkelijk zijn om het juiste te doen.’

We willen alle zonnecelproducten die storing veroorzaken van de markt halen. Zo moeilijk is het niet om als elektricien het juiste te doen, en als je CE-gemarkeerde apparaten kiest en de instructies van de fabrikant volgt, zou het systeem goed moeten zijn, zegt Martin Gustafsson, die inspecteur marktcontrole is bij het Zweedse bureau voor elektrische veiligheid. Naast radioamateurs als Anders Ljunggren is onder meer de mobiele operator Telia getroffen. De Zweedse raad voor elektrische veiligheid heeft inspectiebezoeken afgelegd aan storende locaties en een marktonderzoek uitgevoerd naar optimizers en omvormers van elf verschillende fabrikanten.

“Ze profiteren van een gat in de norm en verschuilen zich in plaats daarvan achter een algemene EMC-norm.”

Het rapport is nog niet compleet. Een van de conclusies is echter dat een aantal fabrikanten van storende producten ervoor heeft gekozen om de norm die is ontwikkeld voor fotovoltaïsche producten (zonnecellen -red) niet te gebruiken, omdat die nog niet is geharmoniseerd door de Europese Commissie.

Ze gebruiken een gat in de norm en verschuilen zich in plaats daarvan achter een algemene EMC-norm, die geen eisen stelt aan de gelijkstroomzijde. Dit maakt onze bewijssituatie moeilijk. Maar als de storingsproblemen niet worden opgelost, kunnen de producten uit de verkoop worden genomen, zegt Martin Gustafsson.