Eerste satelliet van Mauritius binnenkort in de lucht

cubesatMauritius was de winnaar van de 3e ronde van het UNOOSA / JAXA KiboCube-programma in 2018, waarbij Mauritius (door JAXA) de kans kreeg om voor het eerst in zijn geschiedenis een 1U Cube Satellite te bouwen en in te zetten via het International Space Station (ISS ).

De MIR-SAT1 is nu overgedragen aan JAXA om te worden ingezet vanuit de Japanse Experiment Module (Kibo) “KiboCUBE” op het International Space Station (ISS).

MIR-SAT1 (Mauritius Imagery and Radio – Satellite 1) is ontworpen door een team van Mauritiaanse ingenieurs en een ervaren radioamateur van de Mauritius Amateur Radio Society in samenwerking met experts van AAC-Clyde Space UK.

Het primaire doel van de MIR-SAT1 is het verwerven van kennis van satelliettechnologie via het ontwerpproces, ontwerpevaluatie, montage, integratie en testen. Parallel daaraan zal de MRIC een grondstation opzetten op zijn terrein in Ebene, dat zal dienen om de MIR-SAT1 te besturen en te bedienen. Dit grondstation zal ook de ontvangst van gegevens en telemetrie van andere satellieten mogelijk maken. Het grondstation zal worden uitgerust met een ‘FlatSat’-module die een replica is van de 1U, waarmee ingenieurs alle vereiste manoeuvres kunnen simuleren voordat het commando naar de CubeSat wordt gestuurd. De FlatSat-module is een belangrijk hulpmiddel voor de Mauritiaanse ingenieurs om toekomstige CubeSats te ontwerpen na de MIR-SAT1.

Gegevens die worden verzameld uit de 1U cubesat zijn:

  • satelliet statusinformatie (bijv. batterijniveau, de status van het besturingssysteem aan boord, enz.),
  • payload-gegevens, d.w.z. foto’s van Mauritius en omliggende regio’s
    experimenteren van eiland naar eiland communicatie.

De MIR-SAT1 zal naar verwachting 4 tot 5 keer per dag grondcontact hebben met Mauritius, afhankelijk van het seizoen, en de verwachte levensduur is ongeveer 2-3 jaar.