Met je Smartphone op HF

TelefoonAls je op een kampeertrip gaat, zal je merken dat er in veel delen van de wereld geen mobiele telefoonservice beschikbaar is in het buitengebied. Tot overmaat van ramp is er in deze gebieden bijna nooit een VHF/UHF-repeater binnen bereik als je een groot bereik nodig hebt.

Hoe sturen we, afgezien van strikt lokale communicatie via VHF/UHF simplex radio, berichten naar vrienden en familie over grote afstanden? Hoe roepen we om hulp? Een soortgelijk probleem kan zich zelfs in een stedelijke omgeving voordoen als zich een grote ramp voordoet, zoals het uitvallen van het elektriciteitsnet.

Bij activiteiten zoals reizen naar gebieden zonder mobiele telefoondekking of in een wijdverbreide noodsituatie met het verlies van onze normale communicatiemiddelen, kunnen we satelliettelefoons gebruiken, maar deze technologie is erg duur, vereist abonnementen en er is geen garantie dat de complexe infrastructuur van satellietcommunicatie onder alle omstandigheden zal werken. De voor de hand liggende oplossing voor radio amateurs zal zijn om over te schakelen op kortegolfcommunicatie met behulp van op batterijen werkende radio’s en gebruik maken van NVIS. NVIS staat voor Near Vertikal Incidence Skywave, wat betekent zenden met laag vermogen en speciale antennes die vrijwel recht omhoog stralen om zo te communiceren met andere stations op 30 km tot 300 km afstand – wat de handigste communicatieafstand is als er hulp nodig is. Je zou SSB-spraakcommunicatie kunnen gebruiken, maar dit vereist dat de persoon die we willen bereiken constant achter zijn of haar radio zit om het bericht te kunnen ontvangen. Dit kan een probleem zijn: in een echte noodsituatie heb je hier waarschijnlijk geen tijd voor. Je zou in plaats daarvan een geschikte digitale mode kunnen gebruiken met automatische berichtverwerkingscapaciteiten zoals JS8Call, maar dat vereist laptops of andere gecompliceerde apparatuur in het veld die veel energie verbruiken en die moeilijk op betrouwbare basis off-grid kunnen worden opgeladen (nog afgezien van het meesjouwen van al die apparatuur als je te voet op pad gaat).

Evgeny UA3AHM/OH5HM en Sergej UA9OV hebben een andere manier van digitale kortegolfcommunicatie ontwikkeld, die gebruiksvriendelijk, geschikt en, belangrijker nog, vriendelijker moet zijn voor de middelen die de operator tot zijn beschikking heeft. Afgezien van een op batterijen werkende transceiver met laag vermogen en een kleine digitale interface, is alleen een Android-smartphone nodig, die kan worden opgeladen met goedkope en gemakkelijk verkrijgbare zonneladers van consumentenkwaliteit. Evgeny en Sergej hebben een app gemaakt met de naam “HFpager”, waarmee de geluidschip van de smartphone kan worden gebruikt voor het coderen en decoderen van audiosignalen in de SSB-audiodoorlaatband van de transceiver – vergelijkbaar met pc-gebaseerde modi zoals FT8 en JS8Call. Het gebruikt transmissiesnelheden van 1,46, 5,86, 23,44 en 46,88 Baud. Modulatie is 18-toons Incremental Frequency Shift Keying (IFSK) met voorwaartse foutcorrigerende Reed-Solomon-code RS (15,7) en een superblok van 4 RS-blokken met interleaving.

Zie de hele beschrijving en links naar de app op https://qrper.com/2021/07/the-hf-pager-application/