Slimme meters toch niet zo slim

Van verschillende kanten kreeg ik informatie toegestuurd over “slimme” energiemeters die aangeven dat energie terug geleverd wordt aan het net zonder dat er zonnepanelen of windmolens aangesloten zijn. Het probleem lijkt te ontstaan door fase-aansnijding in combinatie met een slechte cosinus-phi.

De slimme meters liggen al een tijdje onder vuur, zeker bij radio amateurs. Er zijn exemplaren die behoorlijk storen, maar bekend is ook dat de meters slecht om kunnen gaan met niet-sinusvormige signalen. Als je een gewone gloeilamp aansluit, is de belasting praktisch resistief en volgt de stroom keurig de golfvorm van de spanning. Anders wordt het als je apparaten met schakelende voedingen aan gaat sluiten. Dan loopt er tegen de toppen van de sinus kortstondig een grote stroom die de reservoir elco’s van de schakelende voeding bijladen. Daaruit moet de slimme meter de gemiddelde stroom bepalen (RMS, Root Mean Square) om je uiteindelijk een rekening te kunnen sturen. Bij testen is al eens gebleken dat die meters door die hoge piekstromen op gemiddelden uitkomen die aanzienlijk hoger zijn dan het werkelijke gemiddelde van de stroom. En daar komt nu dus ook nog bij dat de meter teruglevering registreert zonder dat er zonnepanelen of windmolens aanwezig zijn. Hoe dat zit lees je in dit artikel.