China meldt verlies van satelliet

QO-100_Eshail-2China had goede hoop op een satelliet die eind vorige maand werd gelanceerd, maar heeft deze na een storing als verloren verklaard.

 

De Chinese Shiyan-10-satelliet werd kort na de lancering op maandag 27 september als verloren verklaard. Bij het vrijgeven van het nieuws meldden Chinese staatsmedia dat het ruimtevaartuig niet goed functioneerde, ondanks dat het een dag eerder een normale vlucht had gehad. Een bericht op Twitter zei dat er een flits werd gezien in de lucht boven New South Wales, Australië. Volgens SpaceNews werd aangenomen dat de flits een teken was dat de lancering op koers lag en dat dit een zichtbare verbranding was van de bovenste trap van de Long March 3B-raket die de satelliet als lading droeg. De satelliet zou in een geostationaire baan rond de aarde moeten gekomen. Er werd gezegd dat hij tijdens de lancering defect is geraakt en op dinsdag 28 september werd de lancering officieel als mislukt verklaard.

De lancering van de Shiyan-10 volgde op de voet de lancering van de Chinese Jilin-1 Gaefen 02D-satelliet, die naar verluidt een succesvolle baan heeft bereikt.