7247 km in CW via AMSAT-OSCAR 7

Jawel, de oude AO7Op 17 september behaalden Bernd Scholer, DL6IAN, en Joseph Werth, KE9AJ, een nieuw AMSAT-wereld-afstandsrecord via de AO-7-satelliet, Mode A, in telegrafie.

Tussen de twee locatorvelden JN49GB en EN50FN werd een afstand van 7247,8 km overbrugd. De AO-7-satelliet werd in november 1974 met succes in een cirkelvormige, polaire baan op een hoogte van ongeveer 1450 km geplaatst.

In vergelijking met zijn voorgangers was de AMSAT-OSCAR 7 uitgerust met een actieve batterijlaadregelaar die de batterijen op een gecontroleerde manier oplaadt met de elektrische stroom die wordt opgewekt door de zonnecellen. Dit verhinderde echter niet dat een celkortsluiting in de accu in de zomer van 1981 de stroomvoorziening deed instorten. Sinds 2006 is de kortsluiting verdwenen en zijn verbindingen via mode A en B weer mogelijk. De satelliet heeft waarschijnlijk een zendvermogen van circa 1 W. Inmiddels is de verbinding van N8HM bevestigd door AMSAT.

De verbinding zal wel bevestigd zijn, maar of het een record is weet ik niet. Op 18 februari 2016 meldden wij namelijk ook al een record via AO7, en wel in Mode B over een afstand van 8030km. Maar misschien is dit een CW record…