De Master klok

DCF77VLF korte golf luisteraars zijn waarschijnlijk nog wel bekend met het regelmatige pulssignaal op 77.5 kHz. DCF77 is een Duitse lange golf tijdsignaal en standaard-frequentie radio station.

Het begon op 1 januari 1959 als een standaardfrequentiestation. In juni 1973 werden datum- en tijdinformatie toegevoegd. De primaire zender en back-upzender bevinden zich in Mainflingen, ongeveer 25 km ten zuidoosten van Frankfurt am Main, Duitsland.

De zender genereert een nominaal vermogen van 50 kW, waarvan ongeveer 30 tot 35 kW kan worden uitgestraald via een T-antenne, waardoor het een zeer efficiënt antennesysteem is – de meeste van onze HF-antennes zullen zulke lage verliezen niet halen.

De meeste Europese radioklokken en horloges en veel industriële toepassingen vertrouwen op deze nauwkeurige tijdsignalen. Het officiële bereik is 2.000 km, wat een interessant voortplantingsinstrument is. Vorige week is bekend geworden dat de dienst in ieder geval tot 2031 in de lucht zal blijven.

Voor geïnteresseerden is HIER een uitleg over de gebruikte code tijdens het uitzenden. De bitjes voor zomer- en wintertijd gebruik ik om mijn zelfgebouwde UTC klok te corrigeren door 1 of 2 uur van de DCF tijd af te trekken. Dat werkt dus in elk geval nog tot 2031.