ARRL: Amateurs geen toegang meer tot deel 9cm band

ARRLARRL meldt dat het Amerikaanse AT, de FCC, 14 april 2022 heeft vastgesteld als de datum waarop amateurradio-uitzendingen moeten stoppen in het bovenste 3,45 – 3,5 GHz-segment van de secundaire 9cm amateurband.

De ARRL zegt:

Werken op secundaire basis mag voor onbepaalde tijd doorgaan in de rest van de band, 3,3 – 3,45 GHz, in afwachting van toekomstige FCC-procedures.

Op 14 januari bracht de FCC DA 22-39 uit, die de resultaten van Veiling 110 voor de 3,45 – 3,55 GHz-band bekendmaakt. Vrijgave van deze kennisgeving leidde tot FCC-regels die vorig jaar werden aangenomen en die vereisen dat amateurradio-activiteiten tussen 3,45 GHz en 3,5 GHz binnen 90 dagen na de openbare kennisgeving worden stopgezet.

In oktober 2021 drong ARRL-voorzitter Rick Roderick, K5UR, er bij het Congres op aan om de FCC opdracht te geven het secundaire gebruik van de 3 GHz-band door amateurradio te behouden in een schriftelijke verklaring in reactie op HR 5378, de Spectrum Innovation Act van 2021, vóór de US House Commerce Communications en Technologie Subcommissie.

Dat deel van de lobby lijkt geslaagd. Ook in andere landen staat het gebruik van de 9cm band momenteel ter discussie: de uitrol van op 5G gebaseerde diensten vraagt nu eenmaal schaars spectrum en dan zijn de amateurbanden een makkelijke prooi.