Amateurradio naar Tonga verstuurd

Stoffig TongaDe Britse krant Guardian meldt dat een politicus in Tonga heeft gezegd dat er een dropping van amateurradio-apparatuur wordt gepland om basiscommunicatie te leveren in de nasleep van de vulkaanuitbarsting.

De krant meldt daarover:

“Fusitu’a tweeted tevens dat hij een dropping van amateurradio apparatuur aan het regelen was voor basiscommunicatie.”

Het verbaasde me sowieso al dat er geen amateurradio communicatie op poten was gezet na de aardbeving, maar misschien heeft Tonga geen radio amateurs of hebben de eventueel aanwezige amateurs de spullen niet om off-grid te werken.

De tweet en de daaropvolgende vragen die gesteld zijn door radio amateur Sterling Mann N0SSC zijn te zien op:
https://twitter.com/LordFusitua/status/1484443520643780613

Je ziet ook dat Elon Musk zijn Starlink satellieten aanprijst als noodcommunicatie oplossing. Maar ook hier geldt dat je daar dan wel de apparatuur voor moet hebben en als de onderzeekabel die nu stuk is normaal maar een fractie kost van Musk’s satelliet oplossing, snap ik dat wel. Maar ook dan geldt: wie heeft de spullen om gedurende langere tijd off-grid te werken.