Radiogolven maakte Amerikaanse diplomaten ziek

radiokanonRadiogolven zijn aangewezen als de bron van gezondheidsproblemen waar Amerikaanse diplomaten in het buitenland mee te maken hebben.

Een panel van onderzoekers die voor Amerikaanse inlichtingendiensten werken, heeft geconcludeerd dat sterk gerichte elektromagnetische pulsen deels verantwoordelijk zijn voor een verbijsterende reeks hersenletsels die werden gemeld door Amerikaanse spionnen en diplomaten die al in 2016 in het buitenland werkten.

De conclusies van de wetenschappers bevestigen een eerdere theorie voor wat het ‘Havana-syndroom’ is gaan heten. De bevindingen wijzen erop dat de radiosignalen werden uitgezonden door een extern apparaat, waardoor sommige functionarissen en diplomaten van de Central Intelligence Agency werden getroffen. De leden van het panel deden geen pogingen om te bepalen wie achter de uitzendingen van de gepulseerde elektromagnetische energie zat. Het syndroom ontleent zijn naam aan de eerste groep mensen die dergelijke symptomen vertoonden terwijl ze werden toegewezen aan de Amerikaanse ambassade in Havana, Cuba. Ambtenaren hebben gezegd dat soortgelijke symptomen sindsdien zijn gemeld door Amerikanen die voor de Amerikaanse regering in 70 verschillende landen werken.