Meer spectrum voor satellietdiensten

Ja ja, ik weet het. Dit is ook een satelliet.Het Engelse AT, Ofcom, stelt voor om satellietoperators toegang te geven tot meer spectrum, zodat ze een breder scala aan breedbanddiensten kunnen aanbieden, ook in moeilijk bereikbare gebieden.

Naarmate de vraag van consumenten naar satellietdiensten toeneemt, wil men innovatie ondersteunen door de spectrumtoegang onder de Earth Station Network-licentie uit te breiden met de 14,25-14,5 GHz-band.

Dit zou de capaciteit verdubbelen die beschikbaar is voor satellietexploitanten in wat bekend staat als de “Ku-band”, wat betekent dat ze de volledige 14-14,5 GHz-band voor hun diensten zouden kunnen gebruiken.

Dit zou betere breedband ondersteuning geven voor meer landelijk gelegen huizen en bedrijven, evenals de mogelijkheid tot het aansluiten van vliegtuigen en schepen. In de toekomst kunnen deze nieuwe frequenties ook helpen om wegvoertuigen, treinen en drones met elkaar te verbinden, ook in meer afgelegen delen van het VK.

Als onderdeel van deze aanpak zouden ook nieuwe voorwaarden moeten worden ingevoerd om bestaande radioastronomische locaties die waarnemingen in de 14,47-14,5 GHz-band doen, te beschermen tegen interferentie. Het plan is ook om tijdelijke voorwaarden in te voeren om eventuele vaste verbindingen die tijdelijk in de band blijven, te beschermen.

De consultatie over deze voorstellen staat open tot en met 31 augustus 2022.

Los daarvan heeft Ofcom vergunningsaanvragen ontvangen van Starlink Ltd voor zes niet-geostationaire satellietgrondstations. Dit zijn grote schotelantennes op de grond die het satellietnetwerk verbinden met internet.

De aanvragen van Starlink worden in overweging genomen, inclusief of ze naast andere satellietsystemen in de buurt kunnen bestaan, en eventuele risico’s voor de concurrentie.