Portugal onderneemt actie tegen illegale apparatuur

De Portugese communicatieregulator ANACOM meldt dat het 26 schepen heeft geïnspecteerd in samenwerking met de Maritieme Politie.

ANACOM heeft in mei 2022 samen met de Scheepvaartpolitie (Maritieme Politie) en in sommige gevallen de Arbodienst (ACT) diverse inspectieacties op schepen uitgevoerd. In totaal hield ANACOM toezicht op 26 vaartuigen, waaronder visgronden en toeristenvaartuigen.

Op 26 en 27 mei waren de drie autoriteiten betrokken bij de acties die plaatsvonden in de vissershavens van Nazaré en Peniche, en werd de wettigheid geverifieerd van de communicatiemiddelen die aan boord van zes kustvissersvaartuigen waren geïnstalleerd (twee in Nazaré en vier in Peniche) . De radiostations zijn geïnstalleerd en werken in overeenstemming met de geldende wetgeving.

Tussen 17 en 20 mei voerde ANACOM een actie uit met de Maritieme Politie in de Autonome Regio Madeira en werden in totaal veertien vaartuigen geïnspecteerd, waaronder vissersvaartuigen (vijf) en vaartuigen voor maritiem toerisme (negen). Negen van de veertien schepen werden eerst gekeurd. Alle onderzochte schepen presenteerden op verzoek hun radiostations.

Op 10 mei werd een ANACOM-inspectieactie uitgevoerd met de Maritieme Politie in de haven van Leixões, op zes vissersvaartuigen. In dit geval werd een illegale zendontvanger van de landmobiele dienst in beslag genomen.

Deze acties zijn bedoeld om de status, de werking en het correcte gebruik van radiocommunicatieapparatuur die aan boord van schepen is geïnstalleerd, te verifiëren.

Als ze niet onder de juiste omstandigheden worden gebruikt, niet goed werken of in een ontoereikend spectrumbereik worden gebruikt, kan deze apparatuur interfereren met andere diensten en de goede werking van noodcommunicatie belemmeren. En het komt nogal eens voor dat er niet goedgekeurde apparatuur aan boord van vissersschepen wordt gevonden..