Gedeeld gebruik 23cm door amateurs/RNSS

Ja ja, ik weet het. Dit is ook een satelliet.Het rommelt al een tijdje in de 23cm band. Al vanaf het begin van het Galileo project (het Europese antwoord op het Amerikaanse GPS, Russische GLONASS en Chinese BeiDou) was voor iedereen duidelijk dat het delen van de 23cm band een ongelukkige keuze was (understatement van de eeuw).

Voor iedereen uit de amateurwereld tenminste. En misschien ook wel voor de architecten van het Galileo project, die een stukje spectrum zochten voor hun satellieten. Als die dingen eenmaal rondvliegen, kan je er tenslotte niet even naar toe om ze om te katten naar een andere frequentie. Is er dan een probleem met het delen van de 23cm band, dan kan je altijd nog de amateurs over de rand duwen en claimen dat het algemeen belang voorgaat. En dat is precies wat er nu gebeurt. Zoek op deze site op Galileo en je vindt diverse berichten over deze klucht. De volgende fase is ingegaan: Na beoordeling en goedkeuring door het Uitvoerend Comité van de IARU Regio 1 en de IARU-bestuursraad is een presentatie uitgebracht over de voorlopige amateur-/RNSS-coëxistentie in de 23cm-band. Die presentatie is HIER te lezen. Het rapport maakt duidelijk dat er gewoon problemen zullen zijn met de vermogens die amateurs mogen gebruiken in combinatie met de onzekerheid van de positie van amateurs en RNSS ontvangers. Het overleg gaat verder, maar de uitkomst wordt vrijwel zeker dat amateurs de band op zullen moeten geven of op zijn minst met stevige vermogensbeperkingen te maken zullen krijgen. De keuze om 23cm te delen was gewoon fout, alles wat nu gebeurt is voor de bühne want satellieten kunnen nou eenmaal niet uitwijken qua frequentie. We wachten af wat de uiteindelijke maatregelen zullen zijn.