Amateurradio helpt beschadigde zeilboot naar de haven

JeanneOp 7 september 2022 vertrokken Jeanne (Jan) Socrates, VE0JS/MM / KC2IOV, en haar zeilboot, de SV Nereida, vanaf Cape Flattery, het meest noordwestelijke punt van de aangrenzende VS.

Ze was op weg om vrienden te bezoeken in San Francisco, Californië, maar twee dagen van 35 knopen wind en stormen zorgden ervoor dat haar zeilboot onbruikbaar werd en haar radioapparatuur aan boord nauwelijks operationeel was. Amateuroperators in New Mexico, Californië en Canada, en leden van Groep 7.155 hoorden haar verzoeken om hulp.

Gil Gray, N2GG, kon Socrates bereiken op 40 meter. “Haar vermogen was extreem laag en ze was niet in staat om op 14.300 MHz te communiceren en de monitoringgroep op die frequentie te waarschuwen”, zei Gray. “Ze had hulp nodig met wind- en zeecondities en getijdengegevens voor San Francisco Bay,” voegde hij eraan toe.

Een laag vermogen op de HF-radio maakte het erg moeilijk om Q5-ontvangst te krijgen, meestal was het Q2 of Q3. Met de hulp van verschillende SDR-operators (Software-Defined Radio) in Utah, Californië en Maui, Hawaï, waren ze in staat voldoende informatie te verzamelen om haar situatie te begrijpen en vragen voor haar navigatie te beantwoorden.

Gray zegt daarover: Jonathan Ayers, AI6NA en Edwin E. Jenkins, K6EXY, zijn allemaal ervaren zeilers. Ze konden regelmatig contact opnemen met Socrates en haar bijgewerkte windrapporten geven. Hun laatste contact was op maandag 12 september om 11:00 uur (MSDT). Tegen die tijd zeilde Socrates met alleen het voorzeil op haar 38-voets sloep. Gelukkig hield een “volgende wind” haar in beweging zonder grootzeil. Toen ze de Golden Gate Bridge naderde, kon Socrates de getijdeninformatie gebruiken die door amateurradio-operators werd doorgegeven om veilig naar Berkeley Marina in de Baai van San Francisco te komen.

“Ik zou het geen redding willen noemen,” zei Socrates, “gewoon goede hulp door radioamateurs — en ik ben dankbaar voor hun hulp.”

Socrates is 81 jaar oud en de oudste persoon die ooit zonder hulp de wereld rond heeft gevaren. Zodra haar zeilboot gerepareerd is, zal ze weer zeilen, niet voor records, maar voor het plezier van het zeilen op volle zee.

Haar situatie is een van de drie gebeurtenissen begin september waarbij amateurradio noodhulp kon verlenen.

 

Eén gedachte over “Amateurradio helpt beschadigde zeilboot naar de haven”

Reacties zijn gesloten.