Duitse wet antennevriendelijker

zendmastEen voorgestelde wijziging in de bouwvoorschriften in een deel van Duitsland zal naar verwachting hogere antennemasten mogelijk maken zonder dat daarvoor toestemming nodig is. Bijvoorbeeld in dezelfde staat waar Ham Radio Friedrichshafen, Europa’s grootste amateurfestival, elk jaar plaatsvindt.

Verwacht wordt dat in Baden-Württemberg een antennevriendelijke wijziging van de wetten van de staat zal worden aangenomen. Hierdoor kunnen antennes worden geïnstalleerd op masten tot 15 meter in woonwijken en 20 meter buiten woonwijken zonder dat er een bouwvergunning nodig is. Tot nu toe was de hoogtelimiet van de staat 10 meter, in overeenstemming met de andere staten in Duitsland. Voorstanders van deze wijziging hopen dat dit een completere dekking van digitale mobiele telefoons mogelijk maakt zonder de last van papierwerk dat voorheen gepaard ging met de antenne-installatie. Het feit dat de wet van toepassing is op alle zendmasten zou natuurlijk ook een voordeel zijn voor radioamateurs in de staat.

Het staatsparlement zal naar verwachting binnenkort over de wetswijziging debatteren en als het wordt goedgekeurd, zal de inwerkingtreding kort daarna komen.