Engelse 146/147MHz NoV verlengd

ofcom logoHet Engelse AT, Ofcom, heeft ingestemd met het verzoek van amateurvereniging RSGB om de 146/147MHz NoV (Notice of Variation; een speciale toestemming) met nog een jaar te verlengen.

De NoV is beschikbaar op basis van non-interference (je mag geen storing veroorzaken) en kan met een termijn van 30 dagen veranderd of opgezegd worden. De NoV is beschikbaar voor F-gelicenceerden.

Ik vroeg me af wat die Engelsen nou moesten met het gebied 146-147 MHz, want als 2m daar net zo veel gebruikt wordt als in Nederland hoor je alleen maar ruis en zou je aan de standaard 144-146 MHz meer dan genoeg moeten hebben. Maar dat was nog best interessant.

Om te beginnen mogen ze dat gebied niet overal gebruiken. Er bestaat daar zoiets als de HCM (Harmonised Calculation Method – wie verzint al die afkortingen) en daarbij is aangegeven dat gebruikers van 146-147 MHz in bepaalde gebieden niet of met gereduceerd vermogen in dat segment mogen werken.

HCM

Maar dan weer de vraag: Wat doen ze daar?

Het lijkt erop dat men daar experimenteert met high speed (relatief dan) datatransmissie. Als ik dit document bekijk, wordt er gespeeld met TCP over radio met snelheden van 360kbps New Packet Radio TDMA). Daarnaast zie ik dat er ook geëxperimenteerd wordt met digitale amateurtelevisie (RB-DATV) met 128-333kSymbols/second. Zo’n NoV kan men daar ook voor 70.5-71.5 MHz krijgen. Een interessant experimenteergebied voor de Engelse amateurs dus.