Nieuwe smartphones krijgen satelliettoegang

TelefoonSommige smartphones krijgen in het nieuwe jaar een nieuwe mogelijkheid: directe satelliettoegang.

 

Volgens een recent rapport in het IEEE Spectrum zullen sms-berichten die gebruik maken van satellietcommunicatie mogelijk zijn voor sommige consumenten die Huawei- en Apple-apparaten gebruiken. Terwijl Apple en Huawei verwachten oudere satellieten die al in een baan om de aarde zijn te gebruiken door nieuwe chips in hun vlaggenschip-telefoons te plaatsen, worden er ook nieuwe satellietnetwerken in een lage baan om de aarde gebouwd. Die zijn in de maak door startende bedrijven Lynk Global en AST SpaceMobile, die hopen service te verlenen aan 5G-telefoons in gebieden zonder aardse dekking. Waarnemers merken op dat deze satellietfunctionaliteit op smartphones niet de mogelijkheid zal bieden om te bellen of gegevens te streamen, maar dat de extra mogelijkheid om te sms’en een andere manier zal zijn om in noodgevallen om hulp te vragen in regio’s waar de beller vrij zicht heeft op de hemel. In samenwerking met Globalstar bieden Apple-apparaten sinds afgelopen november de dienst Emergency SOS via satelliet aan. Huawei heeft de datum van de uitrol echter nog niet bekendgemaakt. Ondertussen verwacht Lynk Global in het nieuwe jaar operationeel te zijn en verwacht AST SpaceMobile later dit jaar vijf van zijn satellieten te lanceren.