Floppy’s nog steeds in gebruik

FlodderschijfFloppydisks zijn voor consumenten een relikwie uit het computerverleden, maar de diskette ligt nog niet op het tech-kerkhof. Sommige bedrijven hebben diskettes nog altijd hard nodig, bijvoorbeeld voor het updaten van vliegtuigen of machines in fabrieken. Bedrijven maken zich intussen wel zorgen over de slinkende voorraden.

De diskette lijkt op sterven na dood, maar er zijn bedrijven die niet zonder de plastic schijfjes kunnen, schrijft Wired. Zo worden de floppydisks bijvoorbeeld gebruikt om bepaalde oude vliegtuigen te updaten. “Als er een update verschijnt, moeten we die op twee 3,5-inch diskettes zetten”, zegt Davit Niazashvili van vrachtluchtvaartmaatschappij Geosky. Met de diskettes kan hij het vluchtbeheersysteem van de twee Boeing 747-200’s van zijn bedrijf bijwerken. “Dat duurt ongeveer een uur.”

Omdat diskettes relatief snel stuk gaan moet Niazashvili vaak nieuwe exemplaren kopen. Hij zegt de meeste diskettes maar drie keer te gebruiken. “We halen ze van Amazon”, aldus Niazashvili tegen Wired.

De Amerikaanse luchtmacht heeft ook nog zes 747-200’s in gebruik, maar het is onduidelijk of die nog altijd diskettes gebruiken. Tot 2019(!) gebruikte het Amerikaanse leger oude 8-inch floppydisks voor het aansturen van een nucleaire raketinstallatie, maar toen kreeg de gebruikte, stokoude IBM-computer eindelijk een upgrade. Ook enkele nieuwere varianten van de Boeing 747 en de 767, oudere Airbus A320’s en sommige zakenjets zoals Gulfstreams gebruiken nog floppydisks.

Diskettes worden bijvoorbeeld ook gebruikt voor het overzetten van ontwerpen naar borduurmachines en in medische apparatuur. Veel bedrijven die nog steeds diskettes gebruiken zijn kleine bedrijven die nog niet in staat zijn geweest om bepaalde apparatuur te vervangen. Sommige industriële machines die nog diskettes gebruiken moeten nog vele jaren meegaan voordat ze kunnen worden afgeschreven.

De webwinkel FloppyDisk.com verkoopt volgens eigenaar Tom Persky nog zo’n ‘duizend diskettes per dag’. Persky zegt dat hij 20 jaar geleden containers vol diskettes voor slechts 0,07 dollarcent per stuk kocht. Inmiddels verkoopt hij ze voor 1 dollar per stuk.

Veruit de meeste van de verkochte diskettes zijn van het bekende 3,5 inch formaat. Die van het 8 inch formaat van IBM uit begin jaren 70 zijn bijna niet meer te verkrijgbaar, zegt Persky. Die verkoopt hij voor 5 dollar per stuk.

Er zijn ook bedrijven die op maat gemaakte apparaatjes verkopen die de diskettedrives vervangen door een eenvoudige usb-poort. Daardoor hoeven bedrijven niet hele nieuwe machines te kopen, maar alleen zo’n floppy-naar-USB-emulator.

Een maker van zulke emulators, PLR Electronics uit Texas, zegt tegen Wired er jaarlijks tussen 2000 en 3000 exemplaren van te verkopen, vooral aan bedrijven met borduurmachines en productiemachines voor snijden van materialen als metaal en hout.

Diskettes worden al jaren niet meer geproduceerd. Sony stopte in 2010 als laatste grote fabrikant met de productie. Daardoor zal de voorraad blijven slinken, al is volgens Wired niet duidelijk hoeveel er wereldwijd nog verkrijgbaar zijn.

Volgens Persky zijn er geen partijen met enorme voorraden meer. “Elke dag worden het er minder. Er is niemand met een half miljoen diskettes, maar er zijn wel een half miljoen mensen met een setje van tien.”