Meteor-M2-3 weersatelliet nu in zijn baan

SatellietMeteor-M-satellieten zijn Russische weerbeeldsatellieten die zich in een polaire baan om de aarde bevinden. Ze zenden beelden naar de aarde in het LRPT-formaat op 137 MHz, waardoor ze bijna net zo gemakkelijk te ontvangen zijn als de oudere NOAA APT-satellieten.

Helaas hebben alle eerdere Meteor M-satellieten te maken gehad met een vroegtijdige of gedeeltelijke beëindiging van hun missie door technische fouten of botsingen met micrometeorieten.

Op 27 juni 2023 werd echter de nieuwste Meteor M2-3-satelliet met succes gelanceerd op een Sojoez-2 en naar verluidt zendt deze al LRPT-beelden van de aarde uit.

Om beelden van de Meteor M2-3-satelliet te ontvangen, heb je een geschikte 137 MHz-satellietantenne nodig, zoals een v-dipool, Turnstile of QFH. Als ontvanger kan een RTL-SDR of een vergelijkbare SDR worden gebruikt.

Tegenwoordig is de eenvoudigste software om Meteor M2-3 te ontvangen waarschijnlijk SatDump, waarvan de binaire releases voor Windows en Android kunnen worden gedownload van de GitHub Releases-pagina. Linux-gebruikers kunnen de build-gids volgen in de SatDump Readme. We merken op dat we hebben vastgesteld dat de SatDump GUI goed werkt op een Orange Pi 5, waardoor dit ook een goede draagbare oplossing is.

Om te bepalen wanneer de satelliet boven je locatie is, kan je software voor het volgen van satellieten gebruiken, zoals Gpredict op Linux en Mac, of Orbitron op Windows. (Vergeet niet om voor Orbitron de software als Administrator uit te voeren en de TLE’s bij te werken zodat de Meteor M2-3 weather.txt TLE-trackinggegevens worden gedownload).

De satelliet zendt uit op 137.900 MHz met een symbol rate van 72.000k.