Amerikaanse marine gaat HF radar systeem upgraden

radarHet langeafstandssurveillancesysteem van de Amerikaanse overheid, dat op de HF-banden werkt, staat op het punt een grote upgrade uit te voeren.

De Amerikaanse marine weet wat bijna elke amateurradio-operator ook weet: dat de software die je uitzendingen op HF verbetert soms een grote upgrade nodig heeft (als je een SDR gebruikt tenminste…) In dit geval is het een upgrade van $ 87,5 miljoen voor de marine en het werk zal door Raytheon Technologies Corp worden gedaan aan een langeafstandsbewakingssysteem. Het systeem staat bekend als ROTHR, wat een afkorting is voor Relocatable Over-the-Horizon Radar, en het detecteert en volgt schepen aan de oppervlakte en vliegtuigen door gebruik te maken van langeafstandsradar in het HF-gedeelte van het spectrum.

Het vierjarige contract omvat onder andere softwareverbeteringen, onderhoud, installatie, verwijdering, integratie en testen, en zal voornamelijk worden uitgevoerd in Chesapeake, Virginia en Marlboro, Massachusetts.

In tegenstelling tot radioamateurs zet de marine de ROTHR-systemen in de lucht in voor een belangrijke handhavingsmissie: de systemen worden gebruikt om drugssmokkel op te sporen en worden in feite beschouwd als de belangrijkste vorm van toezicht van de overheid in de oorlog tegen drugs.