Nieuw communicatiesysteem hulpdiensten gedoemd te mislukken

C2000. Dat werkt dus niet.Het Adviescollege ICT-toetsing adviseert de Tweede Kamer om te stoppen met de ontwikkeling van het toekomstige communicatiesysteem voor Nederlandse hulpdiensten. Het NOOVA-netwerk moet het problematische C2000 vervangen.

Het Adviescollege ICT-toetsing heeft een advies uitgebracht over de toekomstbestendigheid van communicatiesystemen voor hulpdiensten, waaronder het huidige systeem C2000. Dat deed het college op verzoek van de Tweede Kamer.

De conclusies in het advies zijn hard. De huidige aanpak dreigt vast te lopen, concludeert het Adviescollege. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil de problemen met het C2000-netwerk oplossen met een back-upsysteem, de bouw van een nieuw netwerk en investering in het huidige C2000-netwerk.

De ontwikkeling van het nieuwe NOOVA-netwerk moet worden stilgelegd, adviseert het Adviescollege ICT-toetsing. Volgens het adviesorgaan is er geen helder einddoel en is er dus ook geen pad daarnaartoe. Daardoor is het project gedoemd te mislukken.

In plaats van geld uitgeven aan een nieuw netwerk adviseert het Adviescollege om serieus te investeren in de kwaliteit en betrouwbaarheid van het bestaande C2000-netwerk. Daarnaast adviseert het adviesorgaan om de kansen die het zogenoemde back-upsysteem biedt te benutten.

Het C2000-netwerk kampt al jaren met problemen. Hulpdiensten klagen bijvoorbeeld over slecht bereik en wegvallende verbindingen. Daardoor kunnen de hulpdiensten in crisissituaties niet op het netwerk vertrouwen.

Een klokkenluider waarschuwde er in augustus al voor dat er vroeg of laat slachtoffers vallen als de problemen niet worden opgelost. De Arbeidsinspectie eiste in september dat de problemen met het netwerk binnen negen maanden opgelost zijn.