Basisstations voor mobiele diensten krijgen meer spectrum

Basisposten voor mobiele communicatiediensten hebben eind vorig jaar op de Wereldradiocommunicatieconferentie nieuwe delen van het spectrum verworven.

Een van de overeenkomsten die uit de recente Wereldradiocommunicatieconferentie in Dubai naar voren is gekomen, is dat het uitgebreide spectrum beschikbaar komt voor gebruik door bepaalde mobiele basisstations op internationaal niveau. De aangewezen delen van het spectrum lopen van 700 tot 900 MHz, 1,7 GHz en 2,5 GHz. Dit is bedoeld om meer flexibiliteit te bieden aan operators over de hele wereld die gebruik maken van HAPS mobiele breedbandcommunicatie, ook wel bekend als High Altitude Platform Station-communicatie. Volgens de International Telecommunication Union is elk radiostation met een vast punt dat zich 20 tot 50 kilometer boven de aarde bevindt, een platformstation op grote hoogte.

HAPS

Het bedrijf dat de afgelopen jaren het voorstel voor spectrumuitbreiding heeft geleid, is de SoftBank Corporation. Het Japanse bedrijf bestudeert internationale standaardisatie voor dergelijk gebruik sinds de kwestie vier jaar geleden tijdens WRC 2019 op de WRC 2023-agenda werd geplaatst. HAPS-technologie wordt ook erkend als nuttig voor communicatie tijdens herstel van rampen, vooral wanneer stormen of andere gebeurtenissen schade aan aardse netwerken veroorzaakt hebben.