Draadloze vermogensoverdracht via infrarood

Wi-ChargeMoet je batterijen opladen? Heb je er ooit aan gedacht om die stroom draadloos over te dragen? Er is een bedrijf in Israël dat precies dat doet.

 

 

Technologie die tien jaar geleden in Israël werd ontwikkeld om draadloze vermogensoverdracht mogelijk te maken, begint op sommige wereldmarkten op te duiken. Het over-the-air-systeem maakt gebruik van infraroodstraling van zenders die elektriciteit omzetten in infraroodstralen die ze vervolgens naar apparaten in de buurt sturen waarvan de batterijen moeten worden opgeladen. Voor een succesvolle transmissie is een zichtlijn nodig en het signaal van één zender kan een oppervlakte van ongeveer 130 vierkante meter bestrijken. Om het te laten werken, moeten op elk apparaat ontvangers zijn aangesloten die de infraroodsignalen weer in elektriciteit omzetten.

Het bedrijf, Wi-Charge, heeft deze verre-veld draadloze technologie als handelsmerk geregistreerd onder de naam ‘AirCord’. Het is ontworpen om de traditionele noodzaak te vervangen om apparaten aan te sluiten met behulp van snoeren om ze op te laden. Volgens de website van het bedrijf wordt de technologie in sommige landen al gebruikt in de detailhandel, commerciële en industriële sectoren. Wi-Charge stelt dat AirCord smalle bundels verzendt die alleen focussen op de apparaten die zijn uitgerust met ontvangers en als veilig is gecertificeerd door de Food and Drug Administration en Underwriters Laboratories in de VS en door de International Electrotechnical Commission in het VK.

Wat de efficiency betreft: ik zie in de specs dat de bundel 100mW verzend bij 12V, en dat er maximaal 100W uitkomt bij 9V. Dat zou een efficiency van 75% betekenen en ik vind dat knap. Ik zie er nog geen Tesla mee geladen worden, maar voor winkels, waar die elektronische prijskaartjes nog met knoopcellen gevoed worden, kan het een uitkomst zijn om die dingen met infrarood te voeden of laden. Een veelbelovende techniek.