Buitenlandse amateurs krijgen meer rechten in Australië

acmaAls je van plan bent binnenkort Australië te bezoeken en daar actief wil zijn met amateurradio, dan is er bemoedigend nieuws.

Of je nou een Amerikaanse Technician Class Operator bent, een Foundation-licentiehouder in Groot-Brittannië of een amateur met instaprechten in bepaalde andere landen, de nieuwe Class License-regelingen in Australië staan je nu toe actief te worden – tot een maximum van 365 aaneengesloten dagen. Bezoekers uit een lijst met landen hoeven geen aparte vergunningaanvraag meer te doen; ze hoeven alleen VK/ toe te voegen vóór hun roepnaam.

De Australian Media and Communications Authority heeft een lijst geplaatst met landen met momenteel erkende buitenlandse licentie-equivalenten die onder de Australische licentieregels mogen opereren. Opvallend is dat ongeveer alle buitenlandse machtigingen wel een Australisch equivalent hebben, behalve de Nederlandse D-machtiging. Dan zou je zeggen, daar doen we niet meer aan, we hebben tegenwoordig CEPT ECC/REC/(05)06, maar die erkennen ze niet in Australië. Volgens deze lijst mogen amateurs die onder CEPT ECC/REC/(05)06 vallen (onze N-licentie) in Australië alleen uitzenden tussen 146 en 148MHz, met maximaal 10W. In alle modes, dat dan weer wel…

De ACMA maakt echter duidelijk dat radioamateurs die naar Australië willen verhuizen nog steeds een licentie in VK moeten aanvragen en een nieuw VK-roepnaam moeten ontvangen als ze na 365 dagen nog actief willen zijn.