Gesteggel over frequentiecoördinatie met Starlink

Ja ja, ik weet het. Dit is ook een satelliet.In wat wel eens een eerste test van een nieuwe FCC-regel over direct-naar-mobiel satellietdiensten zou kunnen zijn, beschuldigt een serviceprovider Starlink-satellieten van het veroorzaken van interferentie op de S-band.

Omnispace, dat plannen heeft voor het bouwen van een mondiaal mobiel netwerk via een satellietconstellatie, heeft het eigen direct-to-device netwerk van Starlink-satellieten bekritiseerd omdat het een zogenaamde noise floor creëert die de diensten van hun eigen klanten onbruikbaar maakt.

Volgens een rapport op de website Space.com had SpaceX eerder aan Omnispace en de FCC geschreven over het coördineren van de frequenties van hun respectievelijke systemen – maar die uitwisseling heeft nog niet plaatsgevonden. David Goldman van SpaceX vroeg Mindel De La Torre van Omnispace begin mei om empirisch bewijs van de beweerde storingen. Goldman vroeg zich ook af of Omnispace mogelijk niet de frequenties gebruikt zoals vereist door de International Telecommunication Union of de FCC, omdat het een licentiehouder is gevestigd in Papoea, Nieuw-Guinea.

Omnispace exploiteert experimenteel verschillende satellieten in een lage en middelhoge baan om de aarde, maar is van plan een constellatie met 600 satellieten te bouwen. Het bedrijf was eerder kritisch over SpaceX, meest recentelijk over de samenwerking met de Amerikaanse divisie van het mobiele netwerk, T-Mobile.

In maart heeft de Federal Communications Commission regelgeving aangenomen met betrekking tot de zogenaamde aanvullende dekking vanuit de ruimte, op grond waarvan direct-to-device satellietdiensten als ondergeschikt worden beschouwd aan primaire frequentietoewijzingen op de 2 GHz-band.

 

Geef een reactie