Chinezen zetten afvalrecord in de ruimte

Satelliet

SatellietChinezen zetten afvalrecord in de ruimte

Door het opblazen van een eigen kunstmaan heeft China in 1 klap de grootste ruimteverontreiniging in de vijftigjarige geschiedenis van de ruimtevaart veroorzaakt. Dat stellen experts op het gebied van ruimteafval van het Johnson Space Center in Houston.

Op 11 januari boekte Peking een twijfelachtige primeur: voor het eerst werd vanaf de aarde een kunstmaan vernietigd. Dat gebeurde met een ASAT (Anti Satellite)-raket, die vanaf Chinees grondgebied werd gelanceerd. Het slachtoffer was de Chinese weersatelliet Feng Yun (Wind en Regen), die sinds 1999 op een hoogte van 800 kilometer om de aardse polen draaide.

Naar schatting van de Amerikanen heeft de explosie minstens 35.000 stukjes van meer dan een centimeter doorsnee opgeleverd. Ruim 950 daarvan zijn groter dan tien centimeter en gecatalogiseerd. De enorme afvalwolk vormt een bedreiging voor zowel mensen als robots in de ruimte.

Toevallig vindt volgende maand een internationale conferentie over ruimteafval plaats in…. China. Naar verwachting zullen de Chinezen daar een stortvloed van kritiek over zich heen krijgen.