Accu monitor

accu

Accu monitor

Niets zo vervelend als een accu die instort als je 'm het hardst nodig hebt. Bij velddagen of portable gebruik is lang niet altijd zichtbaar wat de conditie van de accu is. Deze eenvoudig te bouwen accu monitor geeft een indicatie van de accu conditie. 

De schakeling geeft de status van de accu weer door middel van een twee-kleuren LED met common kathode. Als de LED groen is, dan is de accuspanning boven de 11,9V. Is de LED geel, dan is de spanning tussen de 11,5 en 11,9V. En brandt de LED rood, dan is de spanning onder de 11,5V gedaald.

Schema

Een tweevoudige OpAmp van het type LM358 wordt gebruikt als spanningsvergelijker. De groene LED is aan zolang de spanning boven de 11,5V is. De rode LED gaat aan als de spanning onder de 11,9V komt. Dus in het gebied tussen 11,5 en 11,9V zijn dientengevolge beide LED's aan, met als gevolg een gelige kleur. Als de spanning onder de 11,5V komt, gaat de groene LED uit en blijft de rode LED over, wat betekent dat de verbruikers maar beter uitgeschakeld kunnen worden en een lader opgezocht…

Voor V1 en V2 kunnen het best multi-turn (10-slags) potmeters genomen worden. Die maken het instellen van de omschakelpunten een hoop eenvoudiger – en nauwkeuriger – dan met een normale trimpot. De potmeters zouden helemaal weggelaten kunnen worden als je over 1% weerstanden kunt beschikken en de waarden nauwkeurig berekent. Maar dan heb je ook een wat nauwkeuriger referentie spanningsbron nodig dan de hier gebruikte 78L05. Daarvan is de spreiding te groot om van precies 5,000V uit te kunnen gaan.

Voor het afregelen van de schakelpunten kan je een regelbare voeding en een digitale voltmeter gebruiken. Regel eerst het afschakelen van de groene LED af bij 11,5V, en daarna het afschakelen van de rode LED bij 11,9V. En klaar is de accu monitor!