RST wellicht vervangen door RSQ onder 30MHz

RST wellicht vervangen door RSQ onder 30MHz

Op de aanstaande International Amateur Radio Union Region 2 Conference zal een nieuw signaal rapportage systeem voorgesteld worden voor digitale modes. Deze zeer druk bezochte conferentie zal plaatsvinden in brazilie van 10 tot 14 september.

 

Een van de agendapunten is een aanbeveling voor een nieuw RSQ rapportage systeem. Dit moet dan gebruikt gaan worden voor digitale modes onder de 30 MHz.

RSQ staat voor Readability, Strength en Quality. Het werd voor het eerst voorgesteld en aanbevolen op de Region 1 IARU General Conference in 2005. Sindsdien won het snel aan populatiteit in de radiowereld. Op basis daarvan werd over het  RSQ concept vorig jaar op de IARU Region 3 Conference in Bangalore, India al overeenstemming bereikt.

RSQ zou dan het traditionele RST rapport moeten gaan vervangen dat amateurs al sinds 1934 gebruiken. RST staat voor Readability, Strength en Tone (dat laatste uit de CW wereld; hoe is de kwaliteit van mijn toon?) maar is niet geschikt voor digitaal opgewekte signalen. RSQ heeft de voorkeur omdat het meer nuttige informatie over digitale modes op HF kan verschaffen.

Zelfs als Region 2 het RSQ reporting systeem accepteert zal het niet volledig het oude RST systeem vervangen in de nabije toekomst. Dat is omdat het gros van alle signalen in de ether nog steeds van een of andere goeie ouwe analoge soort is, en dat zal nog wel een tijdje zo blijven.

Een site met volop discussie over de nieuwe RSQ code vind je hier .

Wil je weten hoe de code eruit ziet, klik hier .