Het geluid van de eerste Sputnik

spoetnik

spoetnikHet geluid van de eerste Sputnik

Het zal de meeste amateurs inmiddels niet ontgaan zijn: dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de eerste kunstmaan de lucht in ging, en wel de russische sputnik. Dezer dagen een simpel dingetje, maar toen een prestatie van wereldformaat. Er blijken nog originele opnamen van het geluid van deze sputnik bewaard te zijn.

 

In het begin van oktober 1957 maakte de vader van WV1X, Philip Ewald W4EWR (SK), in zijn shack deze opnamen van de originele spoetnik die toen net gelanceerd was. Op de band is ook de stem van zijn vader te horen als hij de tijden en frequenties opnoemt. De eerste opnamen vonden plaats op 6 oktober 1957. W4EWR gebruikte altijd zijn Hallicrafters SX-28 ontvanger en voor de opnamen gebruikte hij de Wilcox Gay tape recorder van zijn vrouw.

Een paar jaar geleden was WV1X op vakantie bij zijn moeder en toen hebben ze samen wat oude dozen met spullen die van zijn vader geweest waren, doorgekeken. Daarbij vonden ze een doos met daarop "Concordia Hi-Fidelity Plastic Base Recording Tape.”

tape 

Deze werden geproduceerd door Concord Radio dat toen op 45 Warren Street, New York gevestigd was. In de doos zat een 7 inch plastic spoel met 1200 voet tape. Bij de tape zaten ook een paar handgeschreven aantekeningen met data, tijden en frequenties. Op de achterkant van de doos stonden ook aantekeningen met de titel “Sputnik I.” Volgens de aantekeningen luisterde W4EWR van 6 tot 15 oktober iedere avond naar de satelliet.

Na al die jaren zijn de originele opnamen van de eerste satelliet dus weer te beluisteren. Het geeft iets weer van de fascinatie voor zowel radio (toen ook nog bijzonder) als ruimtevaart in die tijd.