Banduitbreiding voor Thaise amateurs

Thai

ThaiBanduitbreiding voor Thaise amateurs

Sinds 12 oktober hebben Thaise radio amateurs permanente toestemming verkregen om te werken op 12, 17 en 30 meter en in het CW gedeelte van de 80 en 160 meterbanden. Voor die tijd mochten Thaise hams alleen in het weekend tijdens internationale contesten op 80 en 160 meter werken; toestemming om op 12, 17 en 30 meter te werken werd alleen verleend voor speciale gelegenheden aan special event stations.

 

Deze nieuwe regels maken deel uit van een volledige revisie en consolidatie van regels voor radio amateurs door Thailand's National Telecommunications Commission (NTC), en is het gevolg van meer dan 5 jaar lobbyen door Thailand's IARU Member-society, de Radio Amateur Society of Thailand (RAST).

De uitbreiding van het Amateur Radio HF spectrum in Thailand ziet er als volgt uit: 1.800 tot 1.825 MHz, 3.500 tot 3.540 MHz, 10.100 tot 10.150 MHz, 18.068 tot 18.168 en 24.890 tot 24.990 MHz. De RAST adviseert Thaise amateurs om zich aan het Region 3 band plan te houden.

Er zijn geen wijzigingen in de VHF/UHF banden — 6 meter (50-54 MHz) en 1240 MHz zijn nog steeds niet toegestaan. Ook mag er niet gezonden worden in de 70 cm band (430 MHz), maar er mag wel geluisterd worden naar satelliet downlinks; 2 meter (144 MHz) is onderverdeeld in kanalen en er werden minimale wijzigingen aangebracht in de toewijzing van repeater frequenties.

De volledige 37 pagina's tellende aankondiging van NTC's Amateur Radio Act of 2007 staat op de RAST's Thai language Web site. Volgens de Engelse versie van RAST's Web site komt er binnenkort een onofficiële Engelse vertaling beschikbaar.

Andere bijzonderheden van Thailand's Amateur Radio Act of 2007

Met de komst van de nieuwe regels krijgen alle club stations in de provincies 180 dagen om zich te laten registreren als een "gemeenschap". Elke gemeenschap moet tenminste 20 leden hebben. Club stations moeten tenminste 3 uur per dag in de lucht zijn; een afname van 5 uur in vergelijking met de oude regels (waarbij ze dus 8 uur per dag in de lucht moesten zijn!!).

De opleiding voor het Amateur Radio examen is ook herzien. Intermediate class operators moeten nu tenminste 15 jaar zijn om op HF te mogen werken. Intermediate class operators moeten nog steeds morse kunnen seinen en opnemen met 8 woorden per minuut.