Repeater Delft uit de lucht

Repeater Delft uit de lucht

Ik had 'm al gemist toen ik vanmiddag naar huis reed, maar vanavond in de mail een bericht van Ton PD4TH dat op last van het AT de repeater Delft uitgeschakeld is. Zodra er meer details bekend zijn, zal ik het melden.

 

Na het uitschakelen van de 70cm repeater en de 2m repeater van Rotterdam is de laatste fatsoenlijke repeater in de regio nu ook gesneuveld. Hoewel ik het lang niet altijd eens ben met de manier waarop Kees PA5K zich over de situatie uitlaat, ben ik het dit keer roerend met zijn betoog op randstadamateur.net eens.

Eerst worden de vergunningen verkwanseld door de instap steeds lager te maken. Vervolgens trekt dat een publiek aan dat de naam van het zendamateurisme geen goed doet. Daarna worden alle financiele middelen om handhaving te doen om zeep geholpen door de machtiging om te zetten in een registratieplicht en wordt het probleem van de overlast afgeschoven op het "zelfregulerend vermogen van de amateurs" die daar de middelen helemaal niet voor hebben. Of verwacht het AT dat wij met zijn allen gaan peilen en dan bij een "amateur" aanbellen om hem te vragen zijn activiteiten te stoppen? Zie je het al gebeuren? Ik heb geen kogelvrij vest…

Als de situatie dan gierend uit de klauw loopt, wordt er aan symptoombestrijding gedaan door de repeater het zwijgen op te leggen in plaats van degene die het probleem veroorzaakt. Het is alsof je tijdens een moordproces het pistool veroordeelt tot een straf in plaats van degene die de trekker overhaalde. Falikante onzin. Het resultaat is te zien: na elke repeater die uit de lucht gehaald wordt verplaatst het probleem zich naar de volgende. Hoewel de Zoetermeerse repeaters tot nu toe buiten schot gebleven zijn, kan je verwachten dat deze binnenkort ook "bezocht" gaan worden door deze amateurs. Dan zal daar ook de sommatie tot uitschakelen op de mat vallen, en dan? Het goede nieuws is dat wij tot nu toe geen repeater nodig gehad hebben om onze experimenten met elkaar te delen. Maar voor de mobiele stations is de spoeling aardig dun aan het worden. Kees meldt dat ook Breda en de experimentele repeater Waalwijk gesneuveld zijn. Of is dit de aanzet van AT om straks de vrijgekomen frequentieruimte bij opbod op de commerciele markt te gooien?

Wat nu gebeurt is echter de wereld op zijn kop. VERON, VRZA, DOE er wat aan. Behartig onze belangen en verzoek het AT datgene te doen waar ze voor stonden: de storing oplossen, niet de repeaters vermoorden.