Ballon experiment mislukt

utarc

utarcBallon experiment mislukt

Na 12,5 uur vliegen en een afgelegde afstand van 950 kilometer is de UX-19 ballon met amateur-apparatuur zondagmorgen in de atlantische oceaan gestort. 

 

De medewerkers van de amateurradioclub van de Universiteit van Tennessee (UTARC) hadden een vluchtduur van maximaal 5 dagen gepland. Vanaf Tennessee had de ballon richting de atlantische kust moeten gaan, langs Florida en dan het caribisch gebied in. Zie voor meer informatie ook spiritofknoxville.com en www.utarc.org/wiki/index.php/Icarus_X.

Na wat kleine problemen startte de UX-19 ballon op zaterdag 1502UTC in Knoxville/Tennessee. Hij klom al gauw naar 11500m hoogte en kon daar als gevolg van de automatische ballastregeling vrij constant tussen 9800 en 10500 meter hoogte houden. Maar na het invallen van de duisternis ging het mis. De ballon verloor steeds meer hoogte en de automatische ballastregeling kon dat niet meer compenseren; mogelijk door de kou een verlies aan draagkracht. Dientengevolge stortte de ballon tegen 0330UTC op zondagmorgen in de atlantische oceaan.