Internet stevent af op verzadiging

Internet stevent af op verzadiging

Amateurs die denken dat in de toekomst de afhandeling van noodverkeer over het internet zal plaatsvinden, moeten nog maar eens over dat standpunt nadenken. Er is een nieuw rapport verschenen dat voorspelt dat de vraag naar bandbreedte de wereldwijde capaciteit met een paar jaar gaat overschrijden.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het adviesbureau Nemertes Research. Het rapport is het eerste rapport dat de structuur en het huidige model van het internet naast de verkeerspatronen onafhankelijk van elkaar bestudeerd heeft. De uitkomst is dat de huidige infrastructuur, met name in Noord Amerika, binnen 3 tot 5 jaar onvoldoende zal zijn om aan de toenemende vraag te voldoen.

En dat is nog niet alles. Het rapport zegt verder dat de kosten om wél aan de vraag te voldoen, alleen al in de VS zo tussen de $42 en $55 miljard dollar zullen liggen. Dat zou voornamelijk in breedband toegang gestoken moeten worden. Nemertes zegt dat dat 60 tot 70 procent hoger is dan wat de providers de komende jaren van plan zijn te investeren.

Wereldwijd is de investeringsnoodzaak nog veel hoger en wordt geschat op $137 miljard, ook hier alleen al in breedband toegang.

Als de mensen van Nemertes gelijk hebben, krijgen internet gebruikers in toenemende mate te maken met onderbrekingen van de dienstverlening, of met trage verbindingen. Je zou dan meerdere pogingen moeten doen om een online betaling af te ronden bijvoorbeeld, of het gaat langer duren een filmpje van YouTube te downloaden. En amateurs die radio over het internet proberen te doen, zoals met Echolink maar ook de in opkomst zijnde D-star koppelingen, zullen tegen haperende verbindingen aan gaan lopen. En waar mensenlevens in het spel zijn, zijn dit soort zaken ontoelaatbaar.

Moraal van het verhaal is dat amateurs die zich aanbieden om indien noodzakelijk noodverkeer af te handelen (DARES), maar beter op ouderwetse radiotechnieken kunnen vertrouwen als de nood aan de man komt. Internetkoppelingen zijn in zo'n geval de eerste die het loodje leggen.