Storing via het lichtnet

lichtnet

lichtnetStoring via het lichtnet

Via Hugo, PA2HW, kreeg ik een interessant verhaal doorgestuurd van Hans Remeeus, PA1HR, die worstelde met storing afkomstig uit het lichtnet. Omdat meer amateurs met deze problematiek te maken kunnen krijgen, neem ik zijn relaas hier één op één over.

 

"Veel storing (QRM) bereikt ons niet alleen via de antenne installatie, maar ook door het lichtnet.

Normaliter heb ik hier nauwelijks QRM en alleen wat atmosferische ruis van S1 tot hooguit S3. En natuurlijk wat schrikdraadinstallaties in de omgeving, die ik gelukkig volledig wegfilter door de Noise Blanker (NB).

Sinds een aantal dagen merkte ik echter een behoorlijk harde ratelstoring met een signaalsterkte van ongeveer S7. Dus maar eens op zoek naar de oorzaak.

Daartoe zet ik alle automaten in de meterkast op 0, behalve die van de shack. Storing weg!

Ik geef de XYL een telefoon en vraag haar de automaten één voor één weer in te schakelen. Bij het inschakelen van één van de automaten kwam de storing weer terug; niet direct overigens, maar na ongeveer 5 seconden.
De oorzaak bleek in de kamer van mijn dochter te zitten. Die dochters van tegenwoordig ook…

Volgende stappen: alle stekker uit de WCD's trekken, dochter een telefoon in haar hand en de stekkers weer één voor één weer terug in de WCD. En jawel; een DVB-T tuner (merk Rebox, type RE-1150CO) blijkt de veroorzaker van de storing. Niet direct na het inschakelen, maar na het opstarten begint hij flink te storen op de kortegolf. De DVB-T tuners van Samsung (waar wij er ook twee van hebben) veroorzaken helemaal geen storing. De Rebox zal dus vervangen worden door een Samsung.

De S-meter staat weer op S1."

 

Tot zover zijn relaas. Wees dus bedacht op plotselinge veranderingen in je ruisniveau en schroom niet de buren te vragen of ze een nieuw apparaat hebben gekocht…