Grayline propagatie programma

grayline

graylineGrayline propagatie programma

Wat is de "Grayline"? De grayline is een denkbeeldige lijn die de aarde verdeelt in een deel waar het dag is, en een deel waar het nacht is. Als het ene radiostation zich in de avondschemering bevindt en het andere station zich in de ochtendschemering bevindt, bestaat de mogelijkheid dat er z.g. 'grayline propagatie' optreedt

 

Als de zon opkomt, bouwt de D-laag zich geleidelijk op, en bij zonsondergang verdwijnt hij weer langzaam. Tijdens deze verandering worden lage frequenties niet geabsorbeerd maar afgebogen door de D-laag en komen ze in de F-laag terecht onder een veel lagere hoek dan normaal. Op deze manier kunnen veel grotere afstanden overbrugd worden dan normaal op de lagere banden het geval is. Grayline propagatie vindt meestal plaats op de 1.8, 3.5, 7 en 10 MHz banden en de afgelegde weg zal in de duisternis plaatsvinden. Grafisch ziet dat er zo uit:

grayline

PA3CQR heeft een programmaatje geschreven dat de mogelijke grayline propagatie paden voor een gegeven dag in het jaar uitrekent. Het berekent je zonsopkomst en zonsondergangtijden en zoekt in de DXCC tabel naar landen die aan de andere kant van de grayline liggen. De algorithmes die gebruikt worden voor het berekenen van de zonsopkomst en zonsondergangstijden moeten heel nauwkeurig zijn en daarvoor heeft hij het 'Van Heddeghem' ON4HW algorithme gebruikt. Het programma is hier te downloaden.

Je moet de ZIP uitpakken in een folder, en de INI file aanpassen: daar komen de GPS coördinaten van je QTH in en eventeel de UTC offset. Ik heb de UTC offset niet aangepast maar op nul laten staan. De ervaring leert dat je dat soort dingen vergeet en als het straks weer wintertijd wordt zit het programma er een uur naast. Nu weet ik dat het UTC tijden zijn en die veranderen niet. Heb je de INI file aangepast, dan kan je het programma starten. Het programma produceert een ouderwetse DOS-box, maar werkt daar niet minder om. Je kunt de resultaten op het scherm weergeven of naar een bestand wegschrijven. Met Page-up en Page-down geeft het de DX-landen bij zonsopkomst en zonsondergang aan, plus de tijden waarop optimale propagatie plaats kan vinden. Met de END-toets sluit het programma af.

Dat de grayline interessante mogelijkheden biedt bleek vanmorgen weer: Jamaica 6Y1V op 40m en VP2EFB Anguilla – Leeward Islands op 80m met harde signalen rond 5:00 UTC.