Gebruik amateurstation door derden

Gebruik amateurstation door derden

Op de laatste clubavond werd er al over gesproken: het zou nu toegestaan zijn om onder toezicht van de machtiginghoudende amateur het zendstation te laten gebruiken door onbevoegde personen. Naar aanleiding van die discussie ben ik eens op onderzoek uitgegaan en inderdaad is dat sinds februari toegestaan.

 

Op 29 februari heeft een artikel in de Staatscourant gestaan waarmee de basis gelegd wordt voor de wettelijke ondersteuning van de regelgeving omtrent de registratie van zendamateurs. In dat wetsartikel zit een artikel 5 (Nee, niet het kapstokartikel van flitsofficier Koos Spee) waarin staat dat het aan zendamateurs toegestaan is om hun zendstation in het bijzijn van de machtiginghouder door anderen te laten gebruiken. Naar aanleiding daarvan heeft vragenrubriek.nl op 21 maart contact opgenomen met Arjan Ribberink van het AT en het verhaal blijkt inderdaad te kloppen.

Artikel 5: Het derde lid bevat een uitzondering op het bekwaamheidsvereiste om mogelijk te maken dat de bedieningsbekwame gebruiker in zijn nabijheid het radiozendapparaat leet bedienen door iemand die niet bedieningsbekwaam is. Het kan bijvoorbeeld gaan om gezamelijk gebruik van frequentieruimte bij groepsevenementen zoals bedoeld in artikel 11, tweede lid, van deze regel.

Dus niet meer wachten op Kids-day: als je je familie of vrienden ook eens een keer wil laten zien wat de hobby inhoudt, dan kan dat nu.

De VRZA heeft tijdens de Consultatie Regelgeving Vergunningvrij voor zendamateurs en maritieme zaken voorgesteld de voorwaarden van het het bedienen van een amateurzender onder toezicht te specificeren. (zie ook CQ-PA, najaar 2007).
Deze specificatie betreft het volgende:

  a) De bevoegde zendamateur brengt de verbinding tot stand en opent deze.
  b) De bevoegde zendamateur verricht alle handelingen die nodig zijn om te voldoen aan de voorwaarden die van toepassing zijn tijdens de uitzending.
  c) De bevoegde zendamateur sluit de uitzending en beëindigt de verbinding.

Dit specificatievoorstel is niet opgenomen in de uiteindelijke regelgevingtekst en heeft hierdoor geen formele status gekregen. Wat wil zeggen dat het niet noodzakelijk is dat de bevoegde zendamateur de verbinding opent en sluit en – zoals in b) vermeldt – de handelingen verricht die noodzakelijk zijn om binnen de machtigingsvoorwaarden te blijven (afstemmen in je eigen band en niet daarbuiten, QRO etc.) Een onbevoegde mag dus gewoon onder jouw call een verbinding maken, zolang je er maar naast zit.