FCC wil backup voor GSM stations

cellphone

cellphoneFCC wil backup voor GSM stations

De Amerikaanse overheid wil dat elke GSM mast in het land tenminste 8 uur door kan draaien op accu's. Wat ze er niet bij vertellen, is hoe de mobiele telefonie infrastructuur de miljoenen oproepen moet gaan afhandelen die je kunt verwachten bij een door de mens of de natuur veroorzaakte ramp.

 

Volgens de FCC veroorzaakte het aan land komen van de orkaan Katrina in 2005 het uitvallen van de stroom van honderden zendmasten en kopstations van de GSM infrastructuur. Daarmee viel de totale mobiele communicatie infrastructuur uit juist op het moment dat hulpdiensten en slachtoffers deze het hardst nodig hadden.

Om een soortgelijke uitval van mobiele communicatie in de toekomst te voorkomen, wil de Federal Communications Commission dat GSM locaties tenminste 8 uur backup stroomvoorziening hebben in geval van uitvallen van het vaste energienet. Diverse GSM providers geven toe dat hun netwerken wel wat beter bestand zou kunnen worden gemaakt tegen rampen, maar protesteren tegen de opgelegde backup regels van de FCC omdat de manier waarop de regels opgesteld zijn, illegaal zou zijn, en de uitvoering ervan een grote economische en bureaucratische last met zich mee zou brengen.

Een kort geding in Washington D.C. heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe regels in de wacht gezet zijn, terwijl de bedrijven die zich met draadloze communicatie bezig houden een nieuw geding overwegen. Men verwacht echter dat de FCC hard zal vechten om haar zin te krijgen. De FCC stelt dat recente gebeurtenissen pijnlijk duidelijk hebben gemaakt dat backup stroomvoorziening uitermate noodzakelijk is, en dat het gebrek daaraan onmiddelijk uitgedrukt kan worden in aantallen slachtoffers.

Er is wel een kanttekening te plaatsen bij de redenering van de FCC. Hoewel een backup stroomvoorziening de GSM masten in de lucht kan houden tot deze omvallen of totaal vernietigd worden, betenent dat nog niet dat er veel telefoongesprekken doorheen zullen komen. Het ontwerp van de mobiele infrastructuur is nogal fragiel en was nooit bedoeld om als zelfstandig werkend noodcommunicatiesysteem te fungeren. Dit omdat het voor iedereen overal 24 uur per dag te gebruiken is.

Wat de FCC nog moet uitleggen, is hoe de stroom oproepen afgehandeld dient te worden die hoogst waarschijnlijk de totale GSM dienst onbruikbaar zou maken als er een ramp van de omvang die de FCC voor ogen heeft, plaats zou vinden. Een soort van ramp waarbij een gedecentraliseerd twee-weg radiosysteem waarschijnlijk het enige communicatie middel is dat blijft werken. Dus een communicatie systeem zoals dat gratis door radio-amateurs wereldwijd ter beschikking gesteld wordt…