Firedrake Jammer weer actief

firedrake

firedrakeFiredrake Jammer weer actief

Radio amateurs uit diverse locaties in de Verenigde Staten zeggen een intruder gehoord te hebben — bekend als de dubbed Firedrake — in de 20 meter band.

 

De ARRL heeft van Intruder Watch statios in Texas, Montana, West Virginia, Massachusetts, Colorado, Washington, Nevada en Pennsylvania rapporten ontvangen waarbij de jammer gehoord is op 14.010 en 14.070 MHz. Amateurs in IARU Region 1 hebben de jammer gehoord op 14.000, 14.005, 14.010, 14.030, 14.050, 14.070 en 14.090; Uli Bihlmayer, DJ9KR, Assistant Monitoring Coordinator voor Region 1 (IARUMS) zegt dat hij rapporten gekregen heeft waarbij de jammer op drie frequenties tegelijk is gehoord.

Chuck Skolaut, K0BOG, zegt Firedrake vanuit het ARRL hoofdwartier gehoord te hebben op 6 juni op 14.070, maar nog niet op andere frequenties. "We hebben het incident gemeld aan de High Frequency Direction Finding (HFDF) vestiging van de FCC in Columbia, Maryland. Zij hebben de jammer ook gehoord en hebben een storingsrapport gestuurd naar de  Chinese overheid", zegt Skolaut. Maar de  FCC is niet in staat om intruders van buiten de verenigde staten te laten stoppen met uitzendingen in de amateurbanden; dit soort situaties wordt gewoonlijk langs diplomatieke weg opgelost.

"Alle drie de IARU regions coördineren het verzamelen van waarnemingenen sturen deze door naar de desbetreffende autoriteiten om er wat aan te doen", zegt Skolaut. "Misschien herinner je je nog wel dat deze jammer twee jaar geleden ook al actief was en toen voornamelijk op 14.260 en 18.160 MHz gehoord werd."

De stationsmanager van W1AW, Joe Carcia NJ1Q, zegt dat de jammer PSK uitzendingen van W1AW, het Hiram Percy Maxim Memorial Station, op 14.070 stoort. "Als de jammer in de lucht is pieken de signalen naar S9 + 5-10 dB, afhankelijk van de antennerichting. Zwakke PSK31 signalen — die normaal wel te nemen zijn — werden weggedrukt waarbij alleen sterke PSK31 signalen er nog doorheen kwamen. Dus hoewel PSK31 nog wel te doen is, is het erg moeilijk om verbindingen te maken", zegt Carcia.

Volgens Bihlmayer speelt de jammer (die door Region 1 monitors dubbed Firedrake genoemd wordt) oosters getinte muziek en wordt gesteund door de Chinese overheid in een poging om de Sound of Hope uitzendingen op de korte golf dwars te zitten. De Sound of Hope noemt zichzelf "Een Chinees media netwerk die een alternatief biedt voor de door China gecontroleerde staatsmedia, met nieuws en culturele programmering. Radio Free China (RFC) is het project van Sound of Hope waarmee luisteraars in China bereikt worden met een programmering die buiten China's alomtegenwoordige blokkade van vrije informatievergaring om gaat."