Opwindradio’s verboden in Zimbabwe

opwindradio

opwindradioOpwindradio's verboden in Zimbabwe

De autoriteiten in Zimbabwe hebben opwindontvangers verboden. De radio's zijn favoriet onder niet-gouvernementele organisaties die toegang tot informatie op plattelandsgebieden willen bevorderen

 

De aanwezigheid van dit soort radio's heeft er al toe geleid dat menige luisterclub beschuldigd werd van het afstemmen op “illegale” buitenlandse nieuwsuitzendingen op de kortegolf. Batterijen zijn zo goed als niet verkrijgbaar in Zimbabwe; daarom zijn de radio's, die door het draaien aan een slinger voldoende energie hebben om een tijd te werken, heel populair.

Samen met satellietschotels zijn opwindradio's voldoende om de dorpsbewoners in de problemen te brengen. “Ze zijn gewaarschuwd dat ze de radio's in moeten leveren. Het is een subversief hulpmiddel geworden,” zegt Rob Jamieson, voorzitter van het Forum van de Redacteurs van Zuid Afrika.

“Het is vrij schokkend om de situatie in Zimbabwe te zien. De professionele media in Zimbabwe kunnen niet werken,“ zegt Jamieson, die deel uitmaakte van een missie die een week in Zimbabwe verbleef.