Voorbereidingen Buizen RX in volle gang

buis

Voorbereidingen Buizen RX in volle gang

Gisteravond zijn Hugo PA2HW en ondergetekende bij Ben PA0BDW langs geweest in het kader van de voorbereidingen van de buizen ontvanger – en voor de liefhebber de buizenzender. Dit om er voor te zorgen dat de bouwers straks een goed getest en reproduceerbaar apparaat krijgen.

 

Dit keer heeft Ben er al een hoop uren in gestoken om het project zo toegankelijk mogelijk te maken. Verschillende ontwerpen zijn getest en hij heeft zelfs twee complete ontvangers gebouwd om te testen welk ontwerp in de praktijk het best voldoet. Tevens heeft Ben al een zender op stapel staan die bijna af is: een ontwerp wat zowel AM als CW aankan. Enige foto's van de vorderingen willen we jullie niet onthouden:

rx1

Deze versie heeft zoals je ziet 3 buizen: Ben experimenteerde hier met een extra HF trap om de terugwerking van antenne op de afgestemde kring te minimaliseren. Aan de binnenkant ziet dat er zo uit:

rx1

Daarnaast werd het initiële ontwerp waar Hugo en ik mee aan het stoeien waren geweest, nog verder verfijnd. Die ontvanger ziet er als volgt uit:

rx2

Dit is een ontwerp met twee buisjes. Desondanks zijn er vier knoppen nodig om 'm te bedienen: de antenneverzwakker (absoluut noodzakelijk als je een antenne van formaat eraan knoopt: de volten die van zo'n antenne afkomen drukken de ontvanger anders volledig dicht), de terugkoppeling, de afstemming en de laagfrequent volumeregelaar.

rx2

Niets mooiers dan een paar gloeiende buizen nietwaar… Het ontvangertje doet het prima: half Europa stroomde binnen tijdens het testen. Zowel in SSB als CW.

Rx2

Zoals te zien, is dit ontvangertje een stuk spartaanser: er is niet veel voor nodig om 'm te bouwen. Grootste probleem is tegenwoordig het verkrijgen van een afstemcondensator. Alle moderne apparatuur is immers voorzien van varicaps of – nog moderner – DDS…

Ben is ook al begonnen met het zenderontwerp te bouwen. De eindtrap draait nog niet, maar de modulator en oscillator al wel. Dat ziet er zo uit:

Tx

Als je er van de achterkant tegenaan kijkt, zie je het volgende:

Tx

Ben gebruikte stabilisatiebuisjes om de spanning te stabiliseren. Ik denk dat die niet meer verkrijgbaar zijn: dat zullen wel "nieuwerwetse" zeners gaan worden HI. Natuurlijk is het straks leuker om de frontplaat van perspex te maken zodat je de buizen kunt zien. Staat altijd aardig in de shack. Het binnenwerk van de zender wil ik jullie niet onthouden:

Tx

Kenners zullen wat ex-army materiaal herkennen. Dat is vast ook niet meer in grote mate voorhanden, dus ook daar moeten we naar iets gangbaarders zoeken. Dat het allemaal werkt, was te zien op de scoop en de frequentieteller:

counter

Netjes op 3705kHz afgestemd. En behoorlijk stabiel, na enige opwarmtijd.

Enthousiast geworden en nog niet ingeschreven? Meld je dan nu aan! Het aantal bouwers is beperkt en bij het vorige project hebben we ook al mensen teleur moeten stellen. Ervaring is niet nodig: enthousiasme is genoeg. Wil je meedoen, pa3cnopi4raz.nl">mail me!